2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Megvan a következő magyar űrhajós + videó

Több mint 40 év után Magyarország ismét magyar űrhajóst küldhet a világűrbe. Megvan a két kiválasztott, akik a kiképzés utolsó szakaszában az Egyesült Államokban fognak felkészülni az űrrepülésre.

  • Megvan a következő magyar űrhajós  + videó

Farkas Bertalan az első magyar űrhajós: "Nyolcmilliárdan vagyunk most, állítólag, és a nyolcmilliárdból voltunk hatszázan a világűrben. Én voltam kilencvennegyedik a világűrbe. Hát hogyne lenne az ember büszke erre."

Ő Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós. Most több mint 40 év után Magyarország a küszöbén áll annak, hogy újra egy kutató űrhajóst küldjön a világűrbe.

1980. május 26 - a nap, amikor Farkas Bertalan a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén indult a világűrbe. Most 44 évvel később ezen a napon választották ki Kapu Tibor kutató-űrhajóst és Cserényi Gyula tartalékos kutató-űrhajóst.

Kapu Tibor kutató-űrhajós: "A magyar kísérletek és tudományos eszközök mellett, magyar zászlót, a magyar címert, a magyar akaratot és magyar álmokat viszünk fel újra a világűrbe. Azon dolgozunk, hogy ez a kis nemzet Európa közepén büszke legyen ránk.2

A kiválasztottak mindketten remélik, hogy munkájukkal Magyarország űrkatatási munkáját képviselhetik, a program végrehajtásával pedig büszkeséget és további sikereket hozhatnak.

Cserényi Gyula tartalék kutató-űrhajós: "Remélem példa lehet ez a következő generáció számára, köztük gyermekeimnek is, arra hogy alázatos, kitartó és szorgalmas munkával bármilyen céljukat el tudják érni."

A kiválasztottak a kiképzés utolsó szakaszában az Egyesült Államokban fognak felkészülni az űrrepülésre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!