2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Megújul a Városliget legrégibb épülete

Hamarosan lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója a Liget Budapest program keretében. A felújítását követően a több mint 130 éves épület a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit. A beruházás értéke megközelíti a 3 milliárd forintot.

  • Megújul a Városliget legrégibb épülete

Olyan súlyosan megsérült az épület, hogy a belső eredeti falak sajnos elvesztek. A világháborús sérülések miatt az épület belső falai elvesztek - ezt mutatja a beruházást végző Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. Sághi Attila elmondta: az 1250 négyzetméteres épületet az eredeti építészeti dokumentumok alapján újították fel. A beruházás csaknem 3 milliárd forintba került.

Elkészültünk a szerkezeti építési munkálatokkal, bezártuk a házat, kész vannak a nyílászárók, a homlokzatnak is nagy része megvan, több mint 2300 különböző Zsolnay kerámiát kellett helyreállítani, ezeknek mintegy 5-10 százalékát kellett újragyártani, de a nagy részét egyedi kézimunkával darabokból összeragasztani, kiegészíteni, átfesteni– mondta Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

A ház felújítása során eltávolították az utólagos hozzáépítéseket és helyreállították az eredeti épületszerkezetet. Mostanra készen lett az üvegből készült új tető, és az épület homlokzatát díszítő Zsolnay-kerámiákat is restaurálták. Az új főbejárat elé pedig majd rózsakertet alakítanak ki.

Bizonyos értelemben szimbolikus mérföldkő, hiszen a legrégibb épületéről van szó a városligetnek, ami rendkívül elhanyagolt volt, és önmagában jelképezi tulajdonképpen a liget projektnek a tartalmát, hogy megújítjuk az itt maradt és pusztuló állapotban lévő régi emlékeket és műemlékeket, felújítjuk eredeti állapotában, azonban mai funkciókat adunk neki a legmodernebb technológiával, például falfűtés lesz, a legekonómikusabban és legjobban használható, és a funkcióját tekintve a mának szóló intézmény jön létre– mondta Baán László miniszteri biztos, a Liget Budapest Projekt vezetője.

A felújítással várhatóan őszre készülnek el, amikor a Városliget aranykorát bemutató kiállítással nyitja meg kapuit a Millennium Ház.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Egyetlen irat sem tűnt el az úgynevezett Völner–Schadl-ügyben - jelentette ki a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Fürcht Pál főügyész - Magyar Péter nevének említése nélkül - elmondta: többször megfogalmazták az ügyészséggel szemben azt a vádat, hogy tények lettek kihúzva a vádiratból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!