2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Megújul a Városliget legrégibb épülete

Hír TV

2019. március 22., péntek 13:45, frissítve: péntek 14:56

Hamarosan lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója a Liget Budapest program keretében. A felújítását követően a több mint 130 éves épület a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit. A beruházás értéke megközelíti a 3 milliárd forintot.

Olyan súlyosan megsérült az épület, hogy a belső eredeti falak sajnos elvesztek. A világháborús sérülések miatt az épület belső falai elvesztek - ezt mutatja a beruházást végző Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. Sághi Attila elmondta: az 1250 négyzetméteres épületet az eredeti építészeti dokumentumok alapján újították fel. A beruházás csaknem 3 milliárd forintba került.

Elkészültünk a szerkezeti építési munkálatokkal, bezártuk a házat, kész vannak a nyílászárók, a homlokzatnak is nagy része megvan, több mint 2300 különböző Zsolnay kerámiát kellett helyreállítani, ezeknek mintegy 5-10 százalékát kellett újragyártani, de a nagy részét egyedi kézimunkával darabokból összeragasztani, kiegészíteni, átfesteni– mondta Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

A ház felújítása során eltávolították az utólagos hozzáépítéseket és helyreállították az eredeti épületszerkezetet. Mostanra készen lett az üvegből készült új tető, és az épület homlokzatát díszítő Zsolnay-kerámiákat is restaurálták. Az új főbejárat elé pedig majd rózsakertet alakítanak ki.

Bizonyos értelemben szimbolikus mérföldkő, hiszen a legrégibb épületéről van szó a városligetnek, ami rendkívül elhanyagolt volt, és önmagában jelképezi tulajdonképpen a liget projektnek a tartalmát, hogy megújítjuk az itt maradt és pusztuló állapotban lévő régi emlékeket és műemlékeket, felújítjuk eredeti állapotában, azonban mai funkciókat adunk neki a legmodernebb technológiával, például falfűtés lesz, a legekonómikusabban és legjobban használható, és a funkcióját tekintve a mának szóló intézmény jön létre– mondta Baán László miniszteri biztos, a Liget Budapest Projekt vezetője.

A felújítással várhatóan őszre készülnek el, amikor a Városliget aranykorát bemutató kiállítással nyitja meg kapuit a Millennium Ház.