2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Megszűnik a Czeglédy Csaba elleni büntetőeljárás

Miután a Nemzeti Választási Bizottság kedden nem függesztette fel a DK és az MSZP ügyvédjeként elhíresült Czeglédy Csaba mentelmi jogát, a Gyurcsány-párt európai parlamenti listáján szereplő vádlottal szemben a bíróság megszünteti a büntetőeljárást – értesült a Magyar Nemzet.

  • Megszűnik a Czeglédy Csaba elleni büntetőeljárás

– A Szegedi Törvényszéknek a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében meg kell szüntetnie a 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vád alá helyezett Czeglédy Csaba elleni eljárást – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésre Szanka Ferenc, a vádat képviselő Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

A csoportvezető ügyész arra reagált, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti listáján szereplő vádlott mentelmi jogának megvonását kedden nem szavazta meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az ülésen kilencen szavaztak a felfüggesztésre, nyolcan ellene. A mentelmi jog megvonásához kétharmados többségre lett volna szükség.

A megszüntetés kérdésében a törvényszéknek nincs mérlegelési lehetősége, és a döntést közvetlenül azután ki kell hirdetnie, hogy kézhez veszik az NVB írásba foglalt határozatát.

A testület döntésének eredményeként a Czeglédyvel szemben folyamatban lévő büntetőeljárást addig nem lehet folytatni, amíg az uniós választás végeredménye nem emelkedik jogerőre. Ezután az ügyészségnek ismét vádat kell emelnie a DK és az MSZP ügyvédjeként is elhíresült férfivel szemben. Ez csak akkor nem lehetséges, ha a DK uniós listájának utolsó, 36. helyén álló vádlottat a Gyurcsány-párt mégis Brüsszelbe küldi, ugyanis ebben az esetben Polt Péter legfőbb ügyésznek az Európai Parlament elnökénél kell kezdeményeznie a mentelmi jog megvonását.

Az NVB döntése előtt Czeglédy Csaba is szót kapott. A jelölt azt állította: valószínűséggel nem lesz EP-képviselő, ennek ellenére nem tartja magát „kamujelöltnek”.

Czeglédyvel és húsz bűntársával szemben a Csongrád Megyei Főügyészség február elején különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat. Eszerint Czeglédy, mint a szombathelyi székhelyű Human Operator igazgatóságának elnöke és ügyvezetője a 2011-től kezdődően egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

Értesüléseink szerint a törvényszék június utolsó hetére tűzheti ki a büntetőper előkészítő ülését, amelyen jogerős ítéletet is hirdethetnek azokkal szemben, akik a nyomozás során egyezséget kötöttek az ügyészséggel, beismerték a terhükre rótt bűncselekményeket, és elfogadják azt a büntetést, amelyet a vádhatóság velük szemben indítványozott. Úgy tudjuk, eddig tíz érintett – köztük strómanok és iskolaszövetkezeti vezetők – kötöttek egyezséget büntetésük mérsékléséért.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

A Fidesz-KDNP európai parlamenti kampánynyitóján Orbán Viktor miniszterelnök felidézte, hogy az e heti kétnapos Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (NatCon) három brüsszeli polgármester is megpróbálta betiltani, de a rendezvény végül lezajlott. A kormányfő most elhozta magával a betiltó határozat szövegét. Kiderült, milyen is a brüsszeli jogállamiság.
Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként - mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!