2020. december 2.,
szerda, Melinda, Vivien napja

Megszorítások lesznek a fővárosban

2020. november 21., szombat 17:26

A kormánypártok támogatják Karácsony Gergelyt abban, hogy a fővárosi önkormányzat vízfején próbáljon racionális működést kialakítani – így reagált a Fidesz-KDNP budapesti frakcióvezetője a főpolgármester által bejelentett megszorítócsomagra. Láng Zsolt szerint az intézkedések megkésettek, mivel a budapesti önkormányzat már eddig is pazarlóan működött.

Közösségi oldalán jelentette be Karácsony Gergely, hogy Budapest gazdasági nehézségekkel küzd. A főpolgármester a kormányt és a koronavírust okolja mindezért. Takarékosságból például nem neveznek ki új főpolgármester-helyettest Dorosz Dávid lemondása után, valamint több fővárosi céget is összevonnak. 

A Budapesti Városüzemeltetési Holdingot, a Főkertet, Az FKF-et, a Főtávot, a temetkezési intézetet és a Főkétűszt egy cégbe vonjuk össze. A főváros vezetése 2023-ra tervezte ezt a lépést, ezeknek a cégeknek az összetolását, de a válságban úgy tudjuk most megvédeni a városunkat, hogy előre menekülünk. Ennek az összevonásnak a keretében 21 felügyelőbizottsági hely fog megszűnni

- mondta a főpolgármester. 

A főpolgármester bejelentette azt is, hogy megszűnik a 200 milliós főpolgármesteri keret és a Mozaik háttérintézet, valamint a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága. Karácsony Gergely emellett Walter Katalin személyében új vezetőt nevezett ki a BKK vezetésére.

Baloldali urambátyám rendszer újratöltve! Így reagált közösségi oldalán Wintermantel Zsolt arra, hogy a főpolgármester Bajnai Gordon egykori kabinetfőnökét nevezte ki a budapesti közlekedési vállalat élére. Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatósági tagja emlékeztetett: Karácsony Gergely azt ígérte megválasztása után, hogy minden cég vezetésére nyilvános pályázatot írnak ki, a pozíciót most mégis pályáztatás nélkül osztotta ki Budapest első embere.

A fővárosi önkormányzat működése is kevesebbe kerül majd, mivel csökken a bizottságok száma - erről már Gy. Neméteh Erzsébet főpolgármester-helyettes beszélt az ATV-ben.

Jelen pillanatban nyolc bizottság van a fővárosi önkormányzatban, a közgyűlésnek nyolc bizottsága van. Mi arra tettünk javaslatot és arra teszünk javaslatot, ebben az egyeztetés most folyik, hogy ebből a nyolc bizottságból elég lesz csak öt és akkor ez máris azt jelenti, hogy ha jól számolok, legalább 15-16 bizottsági hellyel kevesebb van mármint külsős bizottsági helyből, így akkor ezeket a tiszteletdíjakat sem kell kifizetni

- fogalmazott Gy. Németh Erzsébet, főpolgármester-helyettes.

Karácsony Gergely elkésett a főváros működésének racionalizálásával - jelentette ki a kormánypártok budapesti frakcióvezetője. Láng Zsolt hozzátette, ennek ellenére támogatják a városvezetőt a spórolásban.

Hogy a fővárosi önkormányzat vízfején próbál spórolni és próbál egy racionális működést kialakítani, ezt támogatjuk. A főpolgármester-helyettesek számának csökkentése az abszolút időszerű, tulajdonképpen a megválasztása óta 5 főpolgármestert nagyon soknak és pazarlónak tartunk, de az egyes cégek és azok vezetőségeinek összevonása is szerintünk jó irány, csak szeretnénk majd látni egyébként a konkrét intézkedési terveket

 - mondta Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője.

Láng Zsolt hozzátette, csak a megvalósítás után dől el, hogy az intézkedéseknek milyen hatásuk lesz. A politikus elmondta, nem lehet tudni, hogy Karácsony Gergely mekkora megtakarítást remél a változásokból és hogy milyen számítások vannak a bejelentések mögött.

HírTV