2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar 17:10

Belföld

Megszólalt a közlekedési államtitkár a Budapest-bérletről: „tragédia pedig nincs”

Először nyilvánított véleményt az elmúlt hetek legfontosabb közlekedési kérdésében a közlekedési államtitkár. Nagy Bálint pénteken a közösségi oldalán tett közzé bejegyzést a témában – számolt be róla a Világgazdaság.

  • Megszólalt a közlekedési államtitkár a Budapest-bérletről: „tragédia pedig nincs”

Ebben először is arról írt, hogy a Budapest-bérlet körüli vita 

nem 1-2 milliárdról szól, hanem elvekről.

Ez pedig az lenne, hogy főváros közlekedése nem a vidék rovására, hanem csak azzal összhangban fejleszthető. Már pedig szerinte ma nem ez a helyzet.

A budapesti közlekedés működése egy évtizedek óta létező igazságtalanság

Aztán arra hívta fel a figyelme, hogy a közpénz, ami a Karácsony Gergely vezette önkormányzatnak a közösségi közlekedés jogcímén jár, arányaiban is több, mint amennyit bármely másik magyar település kap. "Karácsony önkormányzata mégis többet kér, akár a vidék rovására is" – fogalmazott.

Ezt követően odaszúrt Vitézy Dávidnak is, akit "Ungár Péter főpolgármester-jelöltjének" nevezett. Nagy Bálint szerint elődje téved, amikor a "hivatalosan még be nem vállalt kampányában" a Budapest-vidék ellentét mesterséges szításaként értékeli a Budapest-bérlet kérdését. A jelenlegi közlekedési államtitkár szerint ugyanis egy évtizedek óta létező igazságtalanság történik, amit kezelni kell. Nem Budapest rovására, de a vidék javára.

Úgy látja, hogy minderre van is lehetőség, ám ehhez változásokra van szükség. Felemlegette, hogy Tarlós István hasonló feltételekkel képes volt működtetni Budapest közlekedését óriásdugók és kifizetetlen számlák nélkül, Karácsony Gergely viszont erre nem képes.

"Ez arra utal, hogy nem a pénz kevés, hanem a gazdálkodás rossz. Mert nem az veszélyezteti a főváros és agglomerációjának közlekedését, aki kecskére nem akar még több káposztát bízni, hanem az, aki csak használná az adóforintokból fenntartott szolgáltatásokat, de fizetni nem hajlandó értük" – utalt mégiscsak a már ismert elszámolási vitára.

Nagy Bálint két utat lát a helyzet rendezésére. Szerinte ha Karácsony Gergely nem képes működtetni azt a rendszert, amit Tarlós István még képes volt, akkor abból az következik, hogy 

  • vagy a közlekedési rendszert kell lecserélni 
  • vagy a főpolgármestert.

Az előbbi a közlekedési kormányzat joga és felelőssége, az utóbbi természetesen a budapesti polgároké. 

Eldőlt a Budapest-bérlet jövője, kiderült, mi lesz helyette 

Ezzel azonban még nem ért a végére a mondandójának, ugyanis 

a poszt utolsó bekezdésére hagyta az érdemi információt.

Eddig komoly találgatások voltak arról, hogy amennyiben tényleg kivezetik márciustól a Budapest-bérletet, vajon érkezik-e a helyére valamiféle új termék. A tavasz beköszöntével ugyanis életbe lép az új országos tarifarendszer, ami alapvetően a MÁV és a Volán járatain közlekedőket érinti. De értelemszerűen lehetőséget ad arra is, hogy új alapokra helyezze a Budapest közigazgatási határain belül való közlekedést, ahol sok esetben átfedésben vannak a MÁV-Volán és a BKK által teljesített, illetve megrendelt szolgáltatások.

A közlekedési államtitkár bejegyzéséből nagyon úgy tűnik, hogy ez a várakozás alaptalan volt. Nagy Bálint ugyanis határozottan írt a Budapest-bérlet utáni időkről.

Egy bizonyos: az Építési és Közlekedési Minisztérium a maga részét elvégzi, tragédia pedig nincs, hiszen, ha valaki március 1-e után MÁV, Volán vagy HÉV járművön szeretne utazni, akkor egyszerűen megveheti a vármegye vagy országbérletet, ami tökéletesen működik.

Ezt bátran mondja, hiszen immár 4 milliót vásároltak meg ezekből az utasok. Vagyis megvan a válasz, mi lesz a Budapest-bérlet helyett: vármegyebérlet, ami teljes áron 9450 forintba kerül. Ilyen világosan eddig még senki nem vázolta fel, hogyan lehet majd közlekedni Budapesten márciustól.

Ugyanakkor lezártnak tekinteni az ügyet elhamarkodott lenne, hiszen Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden bejelentést tesz az új jegyekről és bérletekről, azaz az új tarifarendszerről. A végső döntés minden bizonnyal akkor fog elhangozni.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász ellen

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!