2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Belföld

Megszavazták az alaptörvény módosítását

Kormánypárti szavazatokkal elfogadta az Országgyűlés a 2012 óta hatályos alaptörvény 22 cikkből álló módosítását – jelentette a Hír TV tudósítója.

Elfogadta a tavalyi év eleje óta hatályos alaptörvény negyedik, eddigi legátfogóbb, 22 cikkből álló módosítását az Országgyűlés hétfőn. A 265 igen szavazattal, 11 ellenében, 33 tartózkodás mellett jóváhagyott módosítás az alaptörvény részévé teszi az Alkotmánybíróság által megsemmisített átmeneti rendelkezésék nagy részét, valamint több, korábban alkotmányellenesnek ítélt szabályt is. Bekerült az alkotmány szövegébe a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat, amely már nem említi az MSZP utódpárti felelősségét.

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció politikusai távol maradtak a szavazástól, a Párbeszéd Magyarországért független képviselői transzparensekkel tiltakoztak a voksolás közben, az LMP politikusai pedig vaníliás karikát vittek kormánypártiaknak, köztük Orbán Viktor miniszterelnöknek. A Jobbik többsége tartózkodott, hárman közülük az LMP-sekhez hasonlóan nemmel voksoltak. Három, korábban jobbikos, jelenleg független képviselő viszont a kormánypártiakkal együtt megszavazta az alkotmánymódosítást.

Aggodalomra adnak okot a magyar alaptörvény hétfőn elfogadott módosításai az Európai Bizottság és az Európa Tanács elnökeinek közös álláspontja szerint. José Manuel Barroso és Thorbjorn Jagland azt írta: nem biztos, hogy a módosítások megfelelnek a jogállamiság elvének, az uniós jognak és az Európa Tanács mércéinek.

Demonstrált a Szolidaritás

Délelőtt középiskolások tiltakoztak a Parlament épülete előtt, délutánra pedig Bajnai Gordon egyik szövetségese, a Szolidaritás Mozgalom hirdetett tüntetést. A résztvevők között volt Molnár Csaba, a Gyurcsány-párt egyik alelnöke is. A demonstráción felolvasták a kormánypárti képviselők nevét – jelentette a helyszínről a Hír TV tudósítója 17 órakor. A tiltakozók bejelentették, hogy csatlakoznak az este nyolc órára, a Köztársasági Elnöki Hivatal elé meghirdetett megmozduláshoz.

A tüntetők este fél hétkor már a Sándor-palota irányába tartottak – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója. Kollégánk beszámolója szerit rendbontás nem történt, a rendőrség a demonstrálók útvonalán leállította a forgalmat. Korábbi ígéretükkel ellentétben az ellenzéki pártok képviselői egyelőre nem csatlakoztak a megmozduláshoz. A tömeg a jól megszokott mondatot skandálta vonulás közben: „Az alkotmány nem játék!"

Megközelítőleg ezer ember demonstrál a Dísz téren, ezzel tiltakoznak az alkotmány negyedik módosításának elfogadása ellen – jelentette hétfő este a Hír TV helyszínen tartózkodó munkatársa. A demonstrálók között feltűnt egy LMP-s képviselő, valamint a Párbeszéd Magyarországért Párt egy politikusa. A demonstráció előreláthatólag tíz óráig fog tartani a címe: „Ne írd alá, János!”

A budai Várban este nyolc órától azok a szervezetek tiltakoztak az alaptörvény módosítása ellen, amelyeknek az aktivistái múlt csütörtökön elfoglalták a Fidesz-székházat, majd szombaton nagygyűlésen tüntettek. A demonstrációt eredetileg a Köztársasági Elnöki Hivatal elé hirdették meg, de a területet a Terrorelhárítási Központ biztonsági okból lezáratta. A felszólaló civilek arra kérték a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az alaptörvénynek az Országgyűlés által elfogadott negyedik módosítását. A szónokok szerint a módosítás korlátozza a szabadságot. A demonstráció este kilencig tartott, ezt követően a Hallgatói Hálózat néhány aktivistája spontán tüntetést hirdetett, mire az őket követőkkel elindultak a várból az Attila út irányába – számolt be a Hír TV helyszíni tudósítója este kilenc óra után nemsokkal. Miközben a demonstrálók a Lánchídon vonultak, rövid időre le is ültek. A Hír TV tudósítójának beszámolója szerint a végcél nem ismert, a szervezők továbbra is spontán megmozdulásról beszéltek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!