2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Belföld

Megszavazták a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését

Megszavazta a parlament kormánypárti többsége a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését. A képviselők 125 igen szavazattal, 49 nem ellenében hagyták jóvá a fideszes Bánki Erik erről szóló, hétfőn benyújtott javaslatát.

  • Megszavazták a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését

1997-ben kezdte meg működését az ügyfelek lakáscélú megtakarításaira 30 százalékos állami támogatást adó lakástakarék-pénztári rendszer. A pénz kezdetben szabad felhasználású volt, később szigorították, hogy csak lakáscélra lehet elkölteni. Lakáshitel-törlesztésre, felújításra, de bővítésre is igénybe vehető volt az összegyűlt összeg, illetve a mellette felvehető hitel.

A gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint azonban a rendszer túl sokba került és nem szolgálja a kormány otthonteremtési szándékait, mert a pénzt gyakran nem lakásvásárlásra költötték, a közvetítő cégek pedig túl nagy jutalékot könyvelhettek el.

„2010 óta a négy lakástakarék-pénztári szolgáltató mintegy 60 milliárd forintnyi extraprofitra tett szert. Nagyrészt éppen azoktól a magyar családoktól vette el, akik ezeket a lakástakarékossági formákat választották. Hiszen tudjuk az elemzések alapján, hogy jelentős, 20-60 ezer forintos szerződéskötési díjat és az átlagnál magasabb számlavezetési díjat kértek el” – emelte ki Bánki Erik.

A törvénymódosítás hatályba lépése előtt megkötött szerződéseket az állami támogatás megszüntetése nem érinti.

A szocialisták szerint egy jól működő rendszert törölnek el. „Legszélesebb köröket érintette és legszélesebb körben felhasználható volt, ha barmi aggályuk van a rendszer működése kapcsán, akkor erről kellett volna vitatkozni, nem arról, hogy diktátummal szétverjék ezt a rendszert” – mondta Varga László országgyűlési képviselő.

Az Országgyűlés a vita után 125 igen, 49 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül elfogadta a hétfőn benyújtott törvénymódosítást.

„Világosan látszik, hogy a lakástakarék állami támogatására szán összeg hatékonyabban elkölthető, ha a csok rendszerén belül kerül felhasználásra. Forráskivonásról nincs szó, ez a rövid válaszom, ez megmaradt az otthonteremtésre fordított összegeken belül” – nyilatkozta korda délután Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A lakástakarékok állami támogatásának megszűnése így akár hasznos is lehet, véli az OTP elnök-vezérigazgatója. „Azt gondolom, hogyha az így megtakarított költségvetési forrást valóban a csok vagy más támogatott formákban lehet felhasználni, akkor ez még hasznos is lehet, hiszen azért a lakástakarék pénztárak korlátozott hitelösszeget és korlátozott célokat nyújthattak” – nyilatkozta Csányi Sándor.

Csányi Sándor egy interjúban egyébként azt is jelezte, a kormány nem egyeztetett a törvénymódosítás előtt sem a Magyar Bankszövetséggel, sem a piaci szereplőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!