2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Elfogadta az Országgyűlés az új kormányzati struktúráról szóló törvényt

Hír TV

2018. május 11., péntek 11:18, frissítve: péntek 14:15

A majdani kabinet egy új tárcával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal bővül. Az ellenzék nemtetszését fejezte ki a további centralizáció miatt, illetve hiányolják az önálló oktatási és egészségügyi tárcát az Emmi csúcsminisztériuma helyett. A Földművelésügyi Minisztérium Agrárminisztériumként folytatja, a nemzetgazdasági tárca pedig Pénzügyminisztériummá karcsúsodik. Új kormányszerv lesz a Miniszterelnöki Kormányiroda, amelyet közvetlenül Orbán Viktor irányít.

Tíz tárcával vág neki a következő négy évnek Orbán Viktor. Újdonság az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amit az eddigi oktatási államtitkár, Palkovics László irányít majd. A Földművelésügyi Minisztérium Agrárminisztériumként folytatja, a nemzetgazdasági tárca pedig pénzügyminisztériummá karcsúsodik. Új kormányszerv lesz a Miniszterelnöki Kormányiroda, amelyet közvetlenül Orbán Viktor irányít.

„Hosszú hagyománya van a Házban annak, hogy az új kormány megalakulását megelőzően az új kormány szerkezetéről az Országgyűlés törvényt fogad el” – kezdte a törvény egyik előterjesztője a parlamenti vitát. Gulyás Gergely azt mondta: az új kormány struktúrája az áprilisi választásokon kijelölt célokat lesz hivatott megvalósítani, amiben még kiemeltebb szerepe lesz a kormányfőnek. Új minisztérium is alakul.

„A legfontosabb, mondhatni a legnagyobb területet érintő módosítás az az, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium létrejöttével egy minisztériumba próbálja szervezni a kormány mindazokat a feladatokat, amik a modern 21. századi kereszténydemokrata politika megvalósításához szükségesek” – emelte ki Gulyás Gergely.

A szocialisták jelen levő képviselője szerint inkább az Emberi Erőforrások Minisztériumát kellett volna önálló tárcákra szétszedni. Hiller István úgy véli: láthatóvá vált az elmúlt években, hogy a csúcsminisztérium nem működik hatékonyan. „Én kimondottan gyalázatosnak tartom, hogy a magyar egészségügynek, oktatásügynek önmagában nincsen a kormányban egyszemélyi miniszteri felelőse. Szerintem túl azon, hogy túlmutat a hagyományokon, nem is fejez ki eredményt” – vélekedett Hiller István.

Az ülésen hozzászólt a vitához a Párbeszéd politikusa, a Kövér László által korábban örökre kitiltott Tordai Bence is. A listáról a parlamentbe jutott képviselő felszólalását Latorcai János levezető elnök félbeszakította.

– Sajnos nincs itt a Fidesz-elnök, úgyhogy csak üzenni tudok neki! Viktor, érdemes lenne megvárni a végkifejletet, ha nem a bőrünkre menne a játék.
– Képviselő úr! Föl szeretném hívni a figyelmét, hogy a magyar Országgyűlésben beszél. Arra kérem, hogy tartsa be a házszabályi előírásokat, mert amennyiben nem tartja be, kénytelen vagyok öntől már az első felszólalása kapcsán megvonni a szót. Köszönöm szépen.
– Tisztelettudó leszek azzal, aki megérdemli…

Az ellenzéki képviselő miniszterelnököt letegező szavai nem maradtak kormánypárti komment nélkül. „Hosszú négy év előtt állunk képviselő önnel. Mégiscsak a tisztelet kultúrája mentén arra szeretném kérni, hogy azokat a képviselők társaimat tegezze le, akik önnek erre engedélyt adtak. És nem csak azért, mert a Parlament falai között nem szokás ez, hanem azért sem, mert akinek volt gyerekszobája, az ezt a szabályt általában tudja és alkalmazza” – reagált Tordai szavaira Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!