2020. december 4.,
péntek, Borbála, Barbara napja

Megkezdődött a nagyhét

Hír TV

2019. április 14., vasárnap 22:36

Virágvasárnappal megkezdődött a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Az ünnepen Jézus Krisztus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények. Ferenc pápa virágvasárnapi miséjén Jézusnak a mai világhoz szóló üzenetéről beszélt, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy most van itt az ideje a bűnbánatnak, az önvizsgálatnak és a jó elhatározásoknak.

A Szent Péter téren bemutatott szertartással kezdetét vette a húsvéti nagyhét. Az egyházfő szerint Jézus kereszthalálát megelőző jeruzsálemi bevonulásával példát mutatott az emberiségnek. Az igazságot választotta hamis kompromisszumok helyett, és az alázat útját járta a diadalittasság ellenében.

A virágvasárnapi szertartáson Ferenc pápa a hagyományokhoz híven megáldotta a pálmafa- és olajágakat.

Most van itt az ideje a bűnbánatnak, az önvizsgálatnak és a jó elhatározásoknak – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában bemutatott szentmisén. Erdő Péter kiemelte, hogy ha Jézus társai leszünk a szenvedésben és a szeretetben, az célt ad földi életünknek és megnyitja az utat az üdvösség felé.

Virágvasárnap a szertartások során elhangzik Jézus szenvedéstörténete. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be.

Hír TV