2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

Megindítják az eljárást a Mansfeld-ügy ügyésze ellen?

A Mansfeld-per kíméletlen ügyészével szemben egyelőre nem folyik büntetőeljárás. Azt, hogy ez így marad-e a jövőben is, egyelőre nem tudni. Az ügyészség ugyanis továbbra sem hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy hivatalból elrendeli-e a nyomozást. A Jobbik Biszku Béla után Mátsik Györgyöt is kész feljelenteni. A radikális pártot óvatosságra inti az a nemzetközi büntetőjogász, aki kidolgozta a kommunista bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvényt.

„Parancsot teljesítettem…” – a náci háborús bűnösöktől megszokott szavakkal mentegette magát Mátsik György, aki ügyészként első fokon halálbüntetést kért az 1956-os forradalom egyik résztvevőjére, Mansfeld Péterre.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Hír TV azon kérdésére nem válaszolt, hogy indítanak-e hivatalból eljárást Mátsik György felelősségre vonásáért. Erre az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes alelnöke szerint megvan a lehetőség. A kádári megtorlásokat belügyminiszterként irányító Biszku Béla ügyében már nyomoz az ügyészség a Jobbik feljelentésére emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával. Az egykori keményvonalas kommunista politikust egyelőre nem gyanúsították meg.

A Jobbik szerint a hatóságok kettős mércét alkalmaznak a nemzetiszocialista és a kommunista bűnök megítélésében. A radikális párt országgyűlési képviselői a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete előtt követelték Biszku Béla előzetes letartóztatását és Mátsik György felelősségre vonását. Attól tartanak, hogy ha Biszkut szabadlábon hagyják, összebeszél Mátsikkal.

– Kérjük az ügyészséget, hogy hivatalból járjon el és indítsa meg az eljárást Mátsik György ellen. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor a Jobbik Magyarországért Mozgalom feljelentést fog tenni a Mansfeld-ügyben is, hiszen véleményünk szerint nem szabad hagyni, hogy a még életben lévő bűnösök összebeszéljenek – jelentette ki szerdán Szilágyi György országgyűlési képviselő (Jobbik).

A kommunista bűncselekmények elévülhetetlenségét rögzítő törvény egyik kidolgozója óvatosságra int.

Biszku Béla a koncepciós perekért máig nem érez felelősséget. 2010 nyarán egy televíziós interjúban arra hivatkozott, hogy az ítéleteket nem ő hozta, hanem az általa szuverénnek nevezett népbíróság.

A Budapesti Nyomozó Főügyészség egy hete gyanúsította meg háborús bűntett elkövetésével Csatáry Lászlót. A 97 éves férfi a holokauszt idején a kassai gettó egyik parancsnoka volt. A nácivadász Simon Wiesenthal Központ szerint 15 ezer zsidót küldött haláltáborba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!