2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Meghozták a döntést Nikola Gruevszkiről

Hír TV

2018. november 20., kedd 10:00, frissítve: kedd 14:34

Meghozta a döntést Nikola Gruevszki ügyében a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal – írja a Magyar Idők. Arról viszont, hogy kap-e a menedékjogot a korrupció miatt elítélt volt macedón miniszterelnök, a lap egyelőre nem közölt információt. A Macedóniát 2006 és 2016 között vezető politikusnak két hete kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését egy korrupciós ügy miatt, de a hatóságok nem találták, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Az ügyben bekérették a macedón nagykövetet is. Azt a külügyminiszter a Hír TV-nek egyelőre nem tudta megmondani, hogy hogy kap-e a menedékjogot a volt macedón miniszterelnök.

„Azt, hogy a volt miniszterelnök kap-e menekültstátuszt, kizárólag a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalon múlik. Ez egy hatósági eljárás, amelyre a kormánynak semmiféle befolyása nincs, ez egy jogi kérdés. Nagyjából ezt mondta el a szkopjei nagykövetünk is azt őt bekérető külügyi államtitkárnak” – mondta Szijjártó Péter.

Közben Hadházy Ákos feljelentést tesz az ügyben, ismeretlen tettes ellen. A politikus szerint valaki biztosan segített Gruevszkinek átjutni a határon, és illegális határátlépőket segíteni bűncselekmény.

A macedón miniszterelnök ügye a Parlament nemzetbiztonsági bizottságában is téma lett volna, de a Terrorelhárítási Központba kihelyezett ülésen nem kaptak újabb információkat az ellenzéki képviselők. A Fidesz szerint a migráció volt a legfőbb kérdés a nemzetbiztonsági bizottság ülésén. A testület alelnöke azt mondta: megtekintették a Terrorelhárítási Központ munkáját és ez alapján a szervezet bármelyik hasonló európai szervvel felveszi a versenyt. Az hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem a hatóságok, hanem a brüsszeli politikusok miatt van veszélyben a kontinens biztonsága.