2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Meghitt gyertyalángból tomboló tűzvész

Az ünnepek során megnő a lakástüzek száma, és ezek szinte mindig az emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza. A katasztrófavédelem budapesti bemutatóján azt demonstrálta, hogy milyen gyorsan tűzvész lehet egy gyertyalángból vagy egy rossz konyhai reakcióból.

  • Meghitt gyertyalángból tomboló tűzvész

Meggyújtották a gyertyákat, majd őrizetlenül hagyták ezt az adventi koszorút, és még éghetetlen tálca sem volt alatta. A tűz gyorsan terjed a modellezésre berendezett konténerszobában, de így van ez a lakástüzeknél is. Tíz percen belül egy zárt térben, egy lakásban az összes éghető anyag lángba borul. Semmilyen nyílt lángot nem szabad őrizetlenül hagyni a lakásban. Bár ezt mindenki tudja, mégis évről-évre el kell ismételni az ünnepek előtt, hiszen decemberben keletkezik az év során előforduló lakástüzek ötöde.

Oda kell figyelni a gyertyák, a csillagszórók használatára, az adventi koszorúkra, és hát maga a konyha, ami veszélyes üzem. Hiszen ilyenkor főzünk, készülődünk az ünnepekre, a sütők, az ételek, amelyeket ott felejtünk esetleg a tűzhelyen– mondta el Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő. A lakástüzek 80 %-a a konyhából indul. Gyakori hiba, hogy a lángra kapott étolajat kétségbeesetten vízzel próbálja oltani a szakács, ám ezzel még nagyobb tüzet okoz. Az égő olajat fojtással kell eloltani, vizzel locsolni tilos. A gyors beavatkozást ma már otthoni, okos eszközök is segíthetik.

Egy füstérzékelő már néhány ezer Forintért beszerezhető, ez a tűz kezdeti, keletkezési időszakában már jelez számunkra, 85 decibelnél hangosabban sípol, és így megtudjuk, hogy éppen tűz keletkezik a lakásunkban, még álmunkban is fölébreszt, és akkor még mi magunk is egy pohár vízzel el tudjuk oltani a tüzet– nyilatkozta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A tűzoltókat évente 6-7000 lakástűzhöz riasztják, naponta átlagosan 15 lakástűz keletkezik az országban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ferenc pápa kórházba ment

Ferenc pápa kórházba ment

Róma egyik központi kórházába ment kivizsgálásra Ferenc pápa szerdán, miután továbbra is gyengélkedik influenzás megbetegedés miatt - jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!