2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:35

Belföld

Meghitt gyertyalángból tomboló tűzvész

Az ünnepek során megnő a lakástüzek száma, és ezek szinte mindig az emberi figyelmetlenségre vezethetők vissza. A katasztrófavédelem budapesti bemutatóján azt demonstrálta, hogy milyen gyorsan tűzvész lehet egy gyertyalángból vagy egy rossz konyhai reakcióból.

  • Meghitt gyertyalángból tomboló tűzvész

Meggyújtották a gyertyákat, majd őrizetlenül hagyták ezt az adventi koszorút, és még éghetetlen tálca sem volt alatta. A tűz gyorsan terjed a modellezésre berendezett konténerszobában, de így van ez a lakástüzeknél is. Tíz percen belül egy zárt térben, egy lakásban az összes éghető anyag lángba borul. Semmilyen nyílt lángot nem szabad őrizetlenül hagyni a lakásban. Bár ezt mindenki tudja, mégis évről-évre el kell ismételni az ünnepek előtt, hiszen decemberben keletkezik az év során előforduló lakástüzek ötöde.

Oda kell figyelni a gyertyák, a csillagszórók használatára, az adventi koszorúkra, és hát maga a konyha, ami veszélyes üzem. Hiszen ilyenkor főzünk, készülődünk az ünnepekre, a sütők, az ételek, amelyeket ott felejtünk esetleg a tűzhelyen– mondta el Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő. A lakástüzek 80 %-a a konyhából indul. Gyakori hiba, hogy a lángra kapott étolajat kétségbeesetten vízzel próbálja oltani a szakács, ám ezzel még nagyobb tüzet okoz. Az égő olajat fojtással kell eloltani, vizzel locsolni tilos. A gyors beavatkozást ma már otthoni, okos eszközök is segíthetik.

Egy füstérzékelő már néhány ezer Forintért beszerezhető, ez a tűz kezdeti, keletkezési időszakában már jelez számunkra, 85 decibelnél hangosabban sípol, és így megtudjuk, hogy éppen tűz keletkezik a lakásunkban, még álmunkban is fölébreszt, és akkor még mi magunk is egy pohár vízzel el tudjuk oltani a tüzet– nyilatkozta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A tűzoltókat évente 6-7000 lakástűzhöz riasztják, naponta átlagosan 15 lakástűz keletkezik az országban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!