2021. 11. 29. Hétfő Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hírek 18:00

Belföld

Meghagyják az önkényuralmi elnevezéseket?

Még mindig vannak kommunista utcanévtáblák Komárom-Esztergom megyében, több helyen ugyanis nem sikerült eldöntenie az önkormányzatnak, hogy mire változtassa a volt önkényuralmi rendszerhez köthető neveket.

A váltásra nem kötelezik a településeket, de azzal próbálják ösztönözni a névváltást, hogy az ott lakók lakcímigazolványait ingyenesen lecserélik.

Tatabányán a kilencvenes években több mint harminc közterület nevét megváltoztatták, de a Ságvári Endre utca akkor megúszta. Kancz Csaba, a város alpolgármestere szerint nagyon fontos, hogy a lakosságot meggyőzzék a változtatások szükségességéről. Ehhez azonban olyan személyiségeket kell találniuk, akik közel állnak az emberekhez és méltónak tartják arra, hogy utcát nevezzenek el róluk.


A Tatabánya melletti Környén még Április 4-e és Novembe  7-e elnevezésű utcát is lehet találni, ahogy Kun Béla neve is felbukkan. Az önkormányzat ugyanis még mindig nem döntött arról, hogy mire változtassa ezeknek az utcáknak a nevét. Pedig a KDNP tavalyi törvénymódosítása miatt január óta az ilyen változások illetékmentesek, így nem jelentene semmi kiadást a lakosságnak.

„A névváltozás egyáltalán nem jelent semmilyen költséget, csak fáradságot, hiszen be kell menni az okmányirodába, és át kell iratni.Türelmi idő is van, ami azt jelenti, hogy az okmány lejártával kell átiratni a névváltozás okán az adatokat” – tájékoztat Ablonczy Dánielné, a KDNP Komárom-Esztergom megyei elnöke. A politikus szerint, mivel a törvény nem tartalmaz szankciókat, lelkiismereti kérdés, hogy az önkormányzatok mikor és hogyan módosítják vagy éppen meghagyják-e az önkényuralmi elnevezéseket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!