2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Megemlékezések a nemzeti gyásznap alkalmából

November 4-e, nemzeti gyásznap van. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére és a szovjet csapatok bevonulására emlékezik ma az ország. Katonai tiszteletadás mellett reggel felvonták és félárbócra engedték Magyarország lobogóját, majd országszerte tartottak megemlékezéseket.

  • Megemlékezések a nemzeti gyásznap alkalmából

A Himnusz hangjaira vonta fel, majd a Szózat zenéjére eresztette félárbócra Magyarország lobogóját a honvédség díszegysége hétfő reggel a Kossuth téren, Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében. November 4-e nemzeti gyásznap, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére és a szovjet csapatok bevonulásának 63. évfordulójára emlékeztek országszerte.

Megemlékezést tartottak az Új Köztemető gyászparkjában is. Az 1950-es években a politikai okokból halálra ítélteket, és az 1956-os forradalom és szabadságharc után kivégzetteket is ide, a félreeső parcellákba temették el.

A harcok november 4-én csak a fővárosban 135 áldozatot követeltek, a forradalomban való részvételért kivégzettek száma pedig több, mint 200 volt.

"Közel egymillióra tehető a forradalomban ténylegesen, aktívan cselekvők száma. Ez óriási társadalmi támogatottság. Nagyon különböző értékrendű, világnézetű, politikai felfogású, és társadalmi hátterű emberek vettek részt a forradalomban, és vállaltak közös szerepet az áldozatvállalásban, a szabadságért, a nemzeti függetlenségért, a demokráciáért"

- mondta a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke Földváryné Kiss Réka.

Ez pedig a budapesti Kisfogház épülete, ahol számos forradalmár raboskodott. A halálos ítéleteket legtöbbször a fogház udvari részében hajtották végre. Katonai tiszteletadás mellett, néma főhajtással tisztelegtek itt is az áldozatok emléke előtt. November 4-ét a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!