2021. augusztus 3.,
kedd, Hermina napja

Megemlékezések a nemzeti gyásznap alkalmából

2019. november 4., hétfő 19:05

November 4-e, nemzeti gyásznap van. Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére és a szovjet csapatok bevonulására emlékezik ma az ország. Katonai tiszteletadás mellett reggel felvonták és félárbócra engedték Magyarország lobogóját, majd országszerte tartottak megemlékezéseket.

A Himnusz hangjaira vonta fel, majd a Szózat zenéjére eresztette félárbócra Magyarország lobogóját a honvédség díszegysége hétfő reggel a Kossuth téren, Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében. November 4-e nemzeti gyásznap, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére és a szovjet csapatok bevonulásának 63. évfordulójára emlékeztek országszerte.

Megemlékezést tartottak az Új Köztemető gyászparkjában is. Az 1950-es években a politikai okokból halálra ítélteket, és az 1956-os forradalom és szabadságharc után kivégzetteket is ide, a félreeső parcellákba temették el.

A harcok november 4-én csak a fővárosban 135 áldozatot követeltek, a forradalomban való részvételért kivégzettek száma pedig több, mint 200 volt.

"Közel egymillióra tehető a forradalomban ténylegesen, aktívan cselekvők száma. Ez óriási társadalmi támogatottság. Nagyon különböző értékrendű, világnézetű, politikai felfogású, és társadalmi hátterű emberek vettek részt a forradalomban, és vállaltak közös szerepet az áldozatvállalásban, a szabadságért, a nemzeti függetlenségért, a demokráciáért"

- mondta a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke Földváryné Kiss Réka.

Ez pedig a budapesti Kisfogház épülete, ahol számos forradalmár raboskodott. A halálos ítéleteket legtöbbször a fogház udvari részében hajtották végre. Katonai tiszteletadás mellett, néma főhajtással tisztelegtek itt is az áldozatok emléke előtt. November 4-ét a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

HírTV