2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Még sincs egységes adópolitika a baloldalon?

2014. február 2., vasárnap 15:45, frissítve: vasárnap 18:13

Szocialista politikusok nyilatkozatai alapján mégsem létezik a Gyurcsány Ferenc által emlegetett egységes baloldali adópolitika. Az MSZP frakcióvezető-helyettese – a volt miniszterelnökhöz hasonlóan – az átlagbér kétszerese felett vezetné be a magasabb adókulcsot. A szocialista párt elnökségi tagja szerint viszont egymillió forintos havi fizetésig senkinek sem kell tartania a baloldal hatalomra kerülésétől.

A baloldal adóterveiről Gyurcsány Ferenc árult el először részleteket csütörtökön az egyik kereskedelmi tévében. „Azt mondjuk – és ebben nincsen érdemi vita az Összefogás pártjai között – hogy havi 400-500 ezer forintos fizetéstől – ez nem kevés Magyarországon – belépne egy második kulcs, szerintem fokozatosan, mert nem kell balhét csinálni, és ami ezenfelül van jövedelem, annak olyan harminc százalék körül lenne az adója.”

A Bajnai-szövetség társelnöke már aznap reagált. „Ezt én Gyurcsány Ferenc magánvéleményének tekintem” – mondta Jávor Benedek.

Szombaton azonban kiderült az MSZP frakcióvezető-helyettesének szavaiból, hogy Gyurcsány Ferenc mégsem a magánvéleményét osztotta meg a tévénézőkkel. „Az, hogy az átlagkereset kétszerese fölött – azt hiszem, hogy ez most 500 ezer forint – egy magasabb adókulcsra szükség van, abban egyetértünk, be fogjuk vezetni. A mértékét, azt hiszem, hogy további számításokkal kell előkészíteni” – mondta Józsa István.

Az MSZP alelnökének szavaiból is az következik, hogy a baloldali adópolitika kedvezményezettjei nem a magas keresetűek lennének. Gúr Nándor a Hír TV Versus című műsorának volt a vendége. „A Mesterházy vezette kormány nem kívánja azokat a kedvezményeket elvenni, amelyek az emberek javát szolgálják, kiváltképp nem azt, ami az átlagon vagy átlag alatt élők kedvezményét szolgálja” – mondta Gúr Nándor.


A szocialista párt elnökségi tagja nem az átlagkereset duplájában, hanem annak négyszeresében gondolkodik. Igaz, fordított előjellel, mint Józsa frakcióvezető-helyettes. „Aki egymillió forintnál kevesebbet keres ma, az jobban fog járni. Ön is tudja nagyon jól, hogy egy adórendszer, az soha nem egy darab vagy két darab adókulcsból áll, hanem ehhez tartoznak különböző kedvezmények, adójóváírások, különadók, szolidaritási adók és még mindenféle egyéb kiegészítők. Én egy hozzávetőleges, nagyságrendi mérleget mondtam Önnek, hogy most ezen belül, melyik sávban, mikor, hogy mi lép be, ezek hogy is mondjam, kalkulatív kérdéskörök” – mondta Szanyi Tibor.

Az MSZP egyébként a választási programjában csak a legkisebb keresetűeknek ígér védelmet. Az ő fizetésük vásárlóértékét az adójóváírás visszaállításával növelné a szocialista párt.

Forrás: Hír TV