2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Még nem fejeződött be Navracsics faggatása

Újra meghallgatja az Európai Parlament kulturális bizottsága Navracsics Tibort. Az Európai Bizottság új elnöke a magyar biztosjelölt felkészültségével is elégedett.

Újra meghallgatja az EP kulturális bizottsága Navracsics Tibort. A magyar biztosjelölt támogatásáról még nem döntöttek Brüsszelben, a szerdai meghallgatás után ugyanis a testület liberális, kommunista, és zöldpárti képviselői kifogásolták a magyar jelöltet.

A bizottság képviselőcsoportonként 2-2 kérdést fogalmazhat meg az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyi biztosnak kijelölt magyar politikusnak. A kérdésekre írásban válaszolhat Navracsics Tibor, támogatásáról hétfő délután döntenek. A bizottságok nem vétózhatnak meg egy-egy biztost, az Európai Parlament plenáris ülése egyszer szavaz a biztosi kollégium kinevezéséről. Korábban még sosem szavaztak le kijelölt biztost.

Szerdai meghallgatásán Navracsics Tibortól azt is megkérdezték, hogy kötelező irodalommá tenné-e Hitler Mein Kampfját. A magyar biztosjelölt jelezte, hogy zéró toleranciával viseltet az antiszemitizmussal szemben. Navracsicsot a EP kulturális és oktatási bizottsága három órán át hallgatta meg. Bevezetőjében Navracsics Tibor a felsőoktatás versenyképességének javítását nevezte egyik legfontosabb feladatának.

A meghallgatás után arról beszélt: nemzeteken és pártokon átívelő szövetségeket kötne. A magyar uniós biztosjelölt erről a brüsszeli meghallgatása utáni sajtótájékoztatón beszélt, majd hozzátette: együttműködne az európai intézményekkel is. Példaként a gyermekbarát igazságszolgáltatás megteremtését és a korrupció elleni fellépést említette.

MSZP: Navracsics méltó módon beszélt

Még az MSZP is elismerte, hogy európai biztoshoz méltó módon beszélt meghallgatásán Navracsics Tibor, de szerintük a volt miniszter csak azt mondta, amit Brüsszelben hallani akartak. Az Európai Néppárt azt közölte: a magyar politikus megmutatta, hogy igazi európai, a Fidesz–KDNP pedig úgy vélte, hogy Navracsics Tibor az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta a biztosjelöltek közül.

Az európai sajtó egy része a Navracsics Tibor elleni kritikus kérdéseket emelte ki tudósításaiban. A magyar kormányt rendszeresen kritizáló német közszolgálati televízió beszámolójában úgy fogalmazott: az EP-képviselők megkérdőjelezték a magyar politikus szavahihetőségét. Egy uniós ügyekkel foglalkozó szakportál pedig arról írt: Navracsics Tibor a meghallgatáson olyan benyomást keltett, hogy magának vallja az unió értékeit, de ezt az EP-ben kétkedve fogadták, mondván, ez szerintük szemben áll eddigi nézeteivel.

Juncker mindenkivel elégedett

Minden eddig meghallgatott uniósbiztos-jelölttel elégedett az Európai Bizottság megválasztott elnöke. Jean-Claude Juncker szerint az Európai Parlament illetékes szakbizottságai előtt valamennyien meggyőzően igazolták felkészültségüket a tisztség betöltésére. A luxembourgi politikus véleményét Brüsszelben az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény egyik szóvivője ismertette.

– Megerősíthetem, hogy az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Juncker úr szerint eddig minden jelölt meggyőzően igazolta felkészültségét és európai elkötelezettségét – közölte Mina Andreeva, az EB szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!