2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Belföld

Még mindig sokan töltik az ünnepet az utcán

Önkéntesek, karitatív szervezetek és hajléktalanszállók is gondoskodnak a nélkülözőkről karácsonykor országszerte. Október közepe óta 1300-zal többen veszik igénybe a hajléktalan-ellátást, de az ünnepet sokan még mindig az utcán töltik.

  • Még mindig sokan töltik az ünnepet az utcán

Debrecenben már az ételosztás kezdetekor több mint 50-en álltak sorba karácsony másnapján. A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete, civil szervezetekkel együtt már hetedik éve várja itt meleg étellel a rászorulókat. A 42 éves Horváth Viktor másfél éve él fedél nélkül.

Osztanak meleg kaját, minden hónapba osztanak, utolsó az évben 26-án most máma, de minden hónapban osztanak, köszönjük az embereknek,mindenki nevében köszönöm–mondta Horváth Viktor.

Az évek alatt hagyománnyá vált töltött káposztával, mellé friss kenyérrel, kaláccsal, és édességgel is készültek a szervezők. Az adományok felajánlásokból, és saját forrásból gyűltek össze.

Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesület Hogy érezzék a törődést, hogy gondolunk rájuk, hogy segítünk, és nemcsak ételt kapnak ilyenkor, hanem kalácsot, diós kalácsot, szaloncukrot, csokoládét, a gyerekeknek amit tudunk játékot ilyenkor szoktuk odaadni.– számolt be a Kéretlen vezetőhelyettese, Szabó Zoltánné.

A fővárosi hajléktalanszállókon is ételosztással készültek karácsonykor

Mi azzal próbálunk kicsit talán kellemesebbé tenni nekik ezt az ünnepet, hogy csomagot állítunk össze nekik. Főzünk nekik, a saját kollégáink személyesen készítenek nekik ételeket Tehát egy kicsit pótolni próbáljuk ezeket a hiányokat számukra. És akkor, ha lehetséges a mellékhelyek nyitva tartanak, akkor is amikor nem szoktak tehát próbálják a 25 – 26-át is lehetővé tenni, hogy ne kelljen elhagyni az intézményt– nyilatkozta Varga Péter a Hajléktlanokért közalapítvány elnöke. Sokan viszont az utcán töltötték a karácsonyt.

Egyre többen választják a szállókat, október közepe óta 1300-al többen veszik igénybe a hajléktalan-ellátást. Az intézmények kihasználtsága országosan több mint 80 %-os, ami az van még hely további rászorulók befogadására.

Aki szeretne, bejönni hajléktalanszállókra azt tudja fogadni a hajléktalan rendszer, országosan, 84 % os a kihasználtság ez Budapesten alacsonyabb 81-82 % október közepe óta több mint 1300 al nőtt a kihasznált férőhelyek száma. Tehát, ennyivel vannak többen, akik korábban nem ma pedig igénybe veszik–  mondta Fülöp Attila az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára.

A hajléktalanok ellátására idén több mint 9 milliárd forintot szánt a kormány, és döntöttek egy 300 millió forintos tartalék létrehozásáról is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!