2020. szeptember 24.,
csütörtök, Gellért, Mercédesz napja

Még kísérti a társadalmat a devizahitelek öröksége

Magyar Nemzet

2019. június 29., szombat 08:51

Változatlanul problémásnak tekinti a devizahitelezésből még most is fennmaradó eseteket a Magyar Nemzeti Bank, ezért javaslatokkal kereste meg a kormányt az ügy végleges rendezését megcélozva. Az eszközkezelő akár már ősszel sikerrel bezárná a kapuit, de a jegybankban erről más véleményen lehetnek.

Konkrét, a pórul járt devizahitelesek helyzetét véglegesen rendezni hivatott javaslatokat tett a kormánynak a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Májusban összeállítottak és azóta egyes kormányzati illetékeseknek is bemutattak egy dokumentumot, amelynek értelmében meghosszabbítanák a Nemzeti Eszközkezelő (NET) ingatlanvásárlási mandátumát, továbbá kiterjesztenék a családtámogatási programot, hogy abból a kistelepüléseken élők akár bedőlt hitelüket is rendezhessék – írta a Portfólió.hu.

Korábban Dancsik Bálint és Winkler Sándor jegybanki szakértők jelentették ki tanulmányukban, hogy bár a devizahitelek már évekkel ezelőtt eltűntek, ám örökségük a késedelmes hitelek formájában továbbra is a magyar társadalommal és a hazai pénzügyi rendszerrel maradt. A múlt év végére 109 ezer késedelmes, jelzáloghitelből származó követelés szerepelt a nyilvántartásokban. Ez a szám jelentősen alacsonyabb a 2014 végén fennálló 170 ezer követeléshez képest, de még mindig súlyos problémát jelez. Az adósok helyzetén az ingatlanpiac élénkülése segíthet a lakások értékének emelkedésével, de a területi eltérések miatt sokak adóssága továbbra is meghaladja az ingatlan értékét.

A felvetés különösen a NET mandátumának meghosszabbítása szempontjából érdekes. Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár a lapunknak adott májusi interjúban azt mondta, hogy az eszközkezelő a visszavásárlási kampány beindításával őszre lezártnak tekintheti küldetését. Azt is elmondta: a kormány nem tart attól, hogy a jövőben is szükség lenne egy olyan célzott intézményre, mint amilyen a NET volt, ezzel együtt a visszavásárlással élni nem tudók vagy nem akarók valamilyen más jogcím alatt, de továbbra is lakhatnak bérlőként otthonukban, csak magasabb bérleti díj ellenében.

A Portfólió szerint a jegybankban úgy látják, az eddigi eszköztár kiterjesztésével meg lehetne oldani számos ügyet. Többek között ki lehetne váltani a magáncsődöt, ami bonyolult, kevéssé vonzó megoldás, éppen ezért eddig kevesen éltek vele.

Magyar Nemzet