2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Belföld

Már érvényes a tiltás - ezrek életét menthetik meg vele

Kampányt indít az egészségügyi államtitkárság, amelyben a transzzsírsav tartalmú élelmiszerek káros hatásaira hívják fel a figyelmet. A tiltó rendelet keddtől érvényes. Ennek értelmében a jövőben nem lehet olyan élelmiszert árulni, amelyben a transzzsír mennyisége több mint az összes zsír két százaléka.

Sütőmargarin, bolognaispagetti-ízesítő, kávékrémpor és gyorsfagyasztott leveles tészta. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet listája hosszú. Azokat az élelmiszereket tartalmazza, amelyekben a transzzsírsavtartalom meghaladja a megengedett értéket. Eszerint több mint száz termék összetevőjét kell megváltoztatniuk a gyártóknak. Ezek az élelmiszerek még ott vannak a boltok polcain, február 18-ától azonban – a transzzsírrendelet értelmében – csak módosított recepttel készülhetnek ilyen termékek. A jövőben az élelmiszerekben a transzzsír mennyisége 100 grammonként nem haladhatja meg a 2 grammot.

Az egészségügyi tárca a rendelet hatályba lépése után kampányba kezd. Az ország összes kórházában és az interneten is hirdetik az adalékanyag káros hatásait. A transzzsírsav felelős lehet a szív és a daganatos betegségekért, de nagy mennyiségű tartós fogyasztása esetén a meddőség vagy az Alzheimer-kór egyik okozója is lehet.

Az egészségügyi államtitkár a rendelettől azt várja, hogy a vásárlók megnézik majd, mit vesznek le a boltok polcairól. „Harmadikok vagyunk Európában, akik ezt a szabályozást bevezettük. A bennünket megelőző dánoknál és az osztrákoknál azt tapasztalták, hogy 6 ezer ember életét mentették meg. Arányait tekintve ha ugyanolyan a szabályozás, annak eredményeképpen Magyarországon 6 ezer ember életét menthetjük meg éves szinten. Ennek éveken belül érezhető hatása lesz” – fogalmazott Szócska Miklós.

Az új receptekre való átállás a gyártóknak komoly többletköltségekkel jár. „A termékek receptjét meg kellett változtatni, adott esetben gyártósorokat kellett lecserélni, mert az élelmiszerekhez felhasznált zsiradék az nagyon nagy mértékben befolyásolja mind az érzékszervi tulajdonságait, mind az eltarthatóságát is, tehát komoly beruházást igényel” – szögezte le Szőlősi Réka, az Élelmiszer feldolgozók Országos Szövetségének titkára.

A rendelet hatályba lépése előtt készült termékeket még egy évig lehet forgalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!