2017. december 11.,
hétfő, Árpád napja

13°

Május másodikán választják a köztársasági elnököt + Videó

PR

2012. április 20., péntek 10:46, frissítve: péntek 12:08

Május másodikán délelőtt tíz órakor kezdődik a köztársaságielnök-választás a parlamentben, döntöttek a házbizottság pénteki ülésén. Lázár János tájékoztatása szerint a Fidesz–KDNP-frakciószövetség képviselői Áder János európai parlamenti politikus jelölését támogatják.

Áder János azért válhatott a Fidesz köztársaságielnök-jelöltjévé, mert a párt képes volt az elmúlt 15 évben a maga által kijelölt utat bejárni – állapítja meg a Méltányosság Politikaelemző Központ a politikus hétfői jelölése kapcsán.

Áder János pályafutásáról itt olvashat.

A házbizottság pénteki döntése értelmében május másodikán délelőtt tízkor fog a parlament köztársasági elnököt választani – jelentette a Hír TV tudósítója. Lázár János az ülésről távozva azt mondta: a Fidesz–KDNP-frakciószövetség képviselői közül már mindenki aláírta az Áder János jelöléséhez szükséges ívet. Tehát a Fidesz–KDNP-nek hivatalosan is ő a jelöltje. Egyedül Kövér László nem írta alá az ívet, mivel ő jelenleg a köztársasági elnöki teendőket látja el. Mint ismert, Schmitt Pál április 2-án lemondott a köztársasági elnöki posztról.

A köztársasági elnök jelölésével kapcsolatban kiderült, hogy jövő hét hétfő délelőtt tíz órakor Lezsák Sándor – aki a házelnöki teendőket látja el – fogja bejelenteni, hogy elindul az ajánlószelvények gyűjtése azzal összefüggésben, hogy hány köztársasági elnököt jelölnek, hány személyről fog dönteni május másodikán az Országgyűlés. Mint ismert, a Jobbiknak Morvai Krisztina lenne a jelöltje, de csekély az esély arra, hogy a jelöléshez szükséges 78 képviselői aláírás összejöjjön, mivel az MSZP és az LMP már jelezte, hogy nem támogatják a Jobbik jelöltjét.


Lezsák Sándor bejelentése után péntek reggel nyolc óráig lehet az ajánlószelvényeket gyűjteni. A köztársaságielnök-választásra egyébként meghívják a volt államfőket, miniszterelnököket, illetve házelnököket, tehát Gyurcsány Ferencet is. Azt, hogy ezen részt vesz-e az egykori kormányfő, egyelőre nem lehet tudni.

Forrás: Hír TV