2021. 10. 23. Szombat Gyöngyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Hírek 11:00

Belföld

Márki-Zayt is érinti a hódmezővásárhelyi strand felújítása miatt indult nyomozás

Hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozás a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán a hódmezővásárhelyi strandon folyó felújítás miatt. A vásárhelyi Fidesz szerint Márki-Zay Péter és a város vezetése 170 millió forint értékben fedezet nélkül vállalt kötelezettséget a strand víztisztító berendezésének megépítésére.

Hódmezővásárhely városvezetése közgyűlési felhatalmazás nélkül fogott bele a fürdő víztisztító rendszerének kialakításába. Az önkormányzat szerződést kötött a fejlesztésre, a munka is elindult, azonban erre a meghatározott költségvetési soron nem volt meg a szükséges pénz. A Fidesz-frakció szerint ez nagyon súlyos költségvetési kihágás, ami által felmerülhet hűtlen kezelés és költségvetési csalás gyanúja is.

„Fedezet nélküli beruházásról eleve nem beszélhetünk, hiszen a fedezet itt van a számlánkon. Ezt a Belügyminisztérium maga biztosította – nyilatkozta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere. – Hűtlen kezelésről pláne nem beszélhetünk, még egyszer mondom, a hűtlen kezelés ott merül fel, aki ezt évekig nem tette meg. A jogos kritika az az, hogy úgy indítottuk ezt a beruházást, hogy ennek a fedezete a város számlái közül egy átadott források között szerepel, viszont a Belügyminisztérium olyan feltételekkel biztosította ezeket a forrást, hogy ezt kizárólag saját beruházásban lehet elvégezni, tehát most hasból mondva a számokat a K6-ról át kellett volna tegyük ezt a K7-re ezt az összeget.”

A Fidesz-frakció is támogatja a beruházást, de szerintük akkor sem lehet közgyűlési felhatalmazás nélkül elindítani azt.

„Több hónappal ezelőtt megrendelték ezt a beruházást, tehát ez úgy szokott működni, hogyha egy beruházást eldönt a közgyűlés, akkor először felméri, hogy körülbelül mennyibe kerül, erre készülnek ugye kalkulációk és hogyha ez megvan, hivatalos műszaki dokumentációkkal együtt, utána módosítjuk a költségvetést annak érdekében, hogy ez egy soron megjelenjen, és erre lehessen kötelezettséget vállalni. Márki-Zay Péter pont fordítva csinálta mindent megrendeltek, elindították és utólagosan akarta a költségvetést módosítani a Fidesz-frakciónak a jóváhagyásával” – mondta Benkő Zsolt, a Fidesz-KDNP hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselője. 

A pénzügyi és gazdasági bizottság kikérte az önkormányzat, illetve Márki-Zay Péter polgármestertől az ügyhöz kapcsolódó iratokat, de azt a mai napig is csak hiányosan kapták meg.

„Az adatok jó része, a legfontosabb dokumentumok, amelyek a beruházás előkészítésére vonatkoztak, illetve a beruházás jelenlegi állására vonatkoznak, a bizottság ez idáig nem kapta meg – árulta el Benkő. – Úgyhogy fél információkkal kell dolgozni annak érdekében, hogy kiderüljön az, hogy valóban fedezet nélküli kötelezettségvállalás történt-e, ha ez megvalósult akkor mindenképpen megszegték az önkormányzatokra vonatkozó költségvetési szabályok alkalmazását, és ez sokkal alaposabb kivizsgálást fog eredményezni a közeljövőben.”

Az ügyben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán Hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Szavazóival fizettetné ki büntetését Szabó Tímea

Szabó Tímea büntetését kedden szavazta meg az Országgyűlés. 2021. október 23.

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. 2021. október 23.

A HírTV kamerái élő adásban közvetítették a Gyurcsány-terrort

Közel háromperces, a HírTV felvételeiből készített összefoglalót tett közzé a 2006 őszén történt eseményekről a Mediaworks Hírcentruma. 2021. október 23.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!