2020. augusztus 5.,
szerda, Krisztina napja

Márki-Zayt is érinti a hódmezővásárhelyi strand felújítása miatt indult nyomozás

Hír TV

2019. január 24., csütörtök 22:16, frissítve: péntek 09:18

Hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozás a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán a hódmezővásárhelyi strandon folyó felújítás miatt. A vásárhelyi Fidesz szerint Márki-Zay Péter és a város vezetése 170 millió forint értékben fedezet nélkül vállalt kötelezettséget a strand víztisztító berendezésének megépítésére.

Hódmezővásárhely városvezetése közgyűlési felhatalmazás nélkül fogott bele a fürdő víztisztító rendszerének kialakításába. Az önkormányzat szerződést kötött a fejlesztésre, a munka is elindult, azonban erre a meghatározott költségvetési soron nem volt meg a szükséges pénz. A Fidesz-frakció szerint ez nagyon súlyos költségvetési kihágás, ami által felmerülhet hűtlen kezelés és költségvetési csalás gyanúja is.

„Fedezet nélküli beruházásról eleve nem beszélhetünk, hiszen a fedezet itt van a számlánkon. Ezt a Belügyminisztérium maga biztosította – nyilatkozta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere. – Hűtlen kezelésről pláne nem beszélhetünk, még egyszer mondom, a hűtlen kezelés ott merül fel, aki ezt évekig nem tette meg. A jogos kritika az az, hogy úgy indítottuk ezt a beruházást, hogy ennek a fedezete a város számlái közül egy átadott források között szerepel, viszont a Belügyminisztérium olyan feltételekkel biztosította ezeket a forrást, hogy ezt kizárólag saját beruházásban lehet elvégezni, tehát most hasból mondva a számokat a K6-ról át kellett volna tegyük ezt a K7-re ezt az összeget.”

A Fidesz-frakció is támogatja a beruházást, de szerintük akkor sem lehet közgyűlési felhatalmazás nélkül elindítani azt.

„Több hónappal ezelőtt megrendelték ezt a beruházást, tehát ez úgy szokott működni, hogyha egy beruházást eldönt a közgyűlés, akkor először felméri, hogy körülbelül mennyibe kerül, erre készülnek ugye kalkulációk és hogyha ez megvan, hivatalos műszaki dokumentációkkal együtt, utána módosítjuk a költségvetést annak érdekében, hogy ez egy soron megjelenjen, és erre lehessen kötelezettséget vállalni. Márki-Zay Péter pont fordítva csinálta mindent megrendeltek, elindították és utólagosan akarta a költségvetést módosítani a Fidesz-frakciónak a jóváhagyásával” – mondta Benkő Zsolt, a Fidesz-KDNP hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselője. 

A pénzügyi és gazdasági bizottság kikérte az önkormányzat, illetve Márki-Zay Péter polgármestertől az ügyhöz kapcsolódó iratokat, de azt a mai napig is csak hiányosan kapták meg.

„Az adatok jó része, a legfontosabb dokumentumok, amelyek a beruházás előkészítésére vonatkoztak, illetve a beruházás jelenlegi állására vonatkoznak, a bizottság ez idáig nem kapta meg – árulta el Benkő. – Úgyhogy fél információkkal kell dolgozni annak érdekében, hogy kiderüljön az, hogy valóban fedezet nélküli kötelezettségvállalás történt-e, ha ez megvalósult akkor mindenképpen megszegték az önkormányzatokra vonatkozó költségvetési szabályok alkalmazását, és ez sokkal alaposabb kivizsgálást fog eredményezni a közeljövőben.”

Az ügyben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán Hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást.