2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Belföld

Március 14-én tart kongresszust az MSZP

Az MSZP március 14-én kongresszust tart, ahol döntenek arról is, hogy bevezetik-e a társelnöki rendszert a szocialista pártban - közölte az ellenzéki párt elnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Tóth Bertalan elmondta, a kétévente esedékes tisztújítás május közepén lehet az MSZP-ben.

  • Március 14-én tart kongresszust az MSZP

A pártelnök azt mondta, az MSZP az esélyegyenlőség, a női egyenjogúság területén be akarja mutatni hitvallását, ezért egy férfi és egy női társelnöki posztra tesznek javaslatot. Hozzátette: a társelnöki rendszer bevezetéséről párton belülről eddig pozitív visszajelzések érkeztek hozzájuk.

Tóth Bertalan közölte, azt is el kell dönteni, hogy a tisztújításon társelnökpárok induljanak-e, ahogy a Német Szociáldemokrata Pártban. Ő ezt a megoldást támogatja - jegyezte meg.

Kunhalmi Ágnes is indulna az elnöki posztért

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta, eddig rajta kívül Kunhalmi Ágnes választmányi elnök nyilatkozott arról, hogy indulna az elnöki posztért. "Ágnessel nagyon komolyan készülünk erre a kihívásra" - fogalmazott, jelezve: szeretnék, ha a tisztújítás május közepén megtörténne. Tóth Bertalan elmondta azt is, hogy márciusban az alapszabályba emelik a választáson induló jelöltekre vonatkozóan az előválasztás intézményét, valamint bemutatják javaslataikat a közös ellenzéki programhoz.

Közölte, olyan szervezeti átalakításokat terveznek, amelyek segítik, hogy a 2022-ben ellenzéki együttműködéssel kormányváltás legyen Magyarországon.

Szerinte az októberi önkormányzati választáson az MSZP szervezetével segítette az ellenzéki együttműködés választási sikerét. A hálózat működik, de azt akarják, hogy ez tovább erősödjön - hangoztatta.

Tóth Bertalan ismertette, a márciusi kongresszuson megteremtik azokat a szervezeti kereteket, amelyek révén az ellenzéki együttműködésben az MSZP teljes mértékben részt vehet, ezért szükséges, hogy a pártelnökség operatív ügyekben felhatalmazást kapjon.

Közös ellenzéki program 2022-re

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, fontos, hogy 2022-re az ellenzéknek legyen közös programja, közös víziója. Ne csak a jelöltek kiválasztásáról legyen egyeztetés, hanem erről a közös vízióról is - mondta.

Szerinte az Orbán-rendszer egy konzervatív, múltba forduló, urambátyám alapon működő társadalmat képzel el, formális köztársaságot és "Fidesz-protekciós rendszert" működtet, mert protekció kell ahhoz, hogy a gyermek bekerüljön a jobb iskolába, hogy jobb egészségügyi ellátást kapjon valaki, vagy hogy uniós forrásokhoz lehessen jutni.

Az MSZP modern, tudásalapú társadalmat szeretne, egy esélyteremtő államot, ahol a köztársaság valóban működik - jelentette ki.

Kifejtette: azt akarják, hogy mindenkinek legyen esélye a tudás megszerzésére. Hiszünk a tanult társadalomban, abban, hogy jelentős pedagógus-béremelésre van szükség, a terhek csökkentésére, illetve olyan Nemzeti alaptantervre, amely széleskörű szakmai egyeztetésen alapul - közölte.

Béremeléseket szorgalmaznak

Tóth Bertalan az egészségügy területén is jelentős béremelést és a hozzáférés bővítését szorgalmazta. Ugyancsak "drasztikus emelést" javasolt a minimálbérnél, illetve a szakszervezetek megerősítését kezdeményezte, például úgy, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát ezek a szervezetek is megkaphassák.

A munkabéreket is figyelembe vevő svájci indexálás alapján kiszámolt nyugdíjemelést - átmeneti ideig, öt évig - egyenlő arányban osszák el a nyugdíjasok között - mondta. Hozzátette, a tavalyi adatokat figyelembe véve idén 6,5 százalékkal kellett volna emelni a nyugdíjakat, ez pedig azt jelenti, hogy minden nyugdíjas 10 ezer forintot kapna az MSZP módszere alapján. Szerinte ezzel 300 ezer forintos havi nyugdíjig mindenki jobban jár.

Az MSZP elnöke esélyteremtésről beszélt a lakáspolitika területén, a brutálisan elszabadult ingatlanárak és albérleti díjak miatt lakbér- és lakásárplafon bevezetését javasolta. Szociális bérlakásépítésre legalább annyit fordítson a kormány, mint most a családi otthonteremtési kedvezményre (csok)! - szorgalmazta.

A zöldpolitikai céljaik közül kiemelte az otthonok felújítását, a szigetelésüket, illetve a fűtés korszerűsítését, valamint a legrászorultabbaknak egy minimális szolgáltatási csomag megalkotását javasolta az energiahordozók esetén.

Kérdésekre válaszolva Tóth Bertalan korainak minősítette a miniszterelnök-jelölt személyét firtató kérdéseket, de azt elmondta, mindenképpen lesz jelöltje az MSZP-nek, az MSZP-Párbeszéd-szövetségnek.

A Párbeszéd egy nem nyilvános stratégiai vitairatára vonatkozó kérdésre a szocialista politikus közölte, ő arra a mondatra figyelt fel a dokumentumból, miszerint a Párbeszédnek tovább kell építenie a szövetséget, a baloldali és a zöldpolitikát ötvözve olyan baloldali közösséget kell kialakítani, amely alkalmas arra, hogy elősegítse a 2022-es kormányváltást.

Kérdezték arról, hogy párttársa, Korózs Lajos kedden éles szavakkal bírálta a fideszes Horváth László gyöngyöspatai miniszterelnöki megbízottat. Tóth Bertalan azt mondta, a politikus is ember, de ő nem ért egyet azzal, hogy valaki emberi minőségét kritizálják, az azonban, ami most "Gyöngyöspatán zajlik, nettó rasszizmus". Korózs Lajos majd eldönti, bocsánatot kér-e - tette hozzá.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Számlagyártás mellett cégeltüntetéssel is foglalkozott a letartóztatásban lévő ügyvéd

Számlagyártás mellett cégeltüntetéssel is foglalkozott a letartóztatásban lévő ügyvéd

A nyilvános adatok szerint cégeltüntetésben is jártas Vig Mór. A praxistól eltiltott jogászt a napokban tartóztatta le a bíróság, mert a gyanú szerint több száz milliós számlagyárat üzemeltetett, de a férfi korábban egy nagy csalássorozatban is részt vett. Érdekes ellentmondás, hogy Vig Mór testvére, Vig Dávid eközben jó ideje harcos jogvédőként vezeti a Soros-hálózathoz sorolható Amnesty International Magyarországot.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!