2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Belföld

Már az ásással és az őrködéssel is próbálkoznak a csöppségek

Szurikátakölykök születtek a Szegedi Vadasparkban. Már a látogatók is megfigyelhetik a két csöppséget. A Szegedi Vadasparkba az utóbbi években fókák, pingvinek és elefántok is költöztek, a szurikáták mégsem veszítettek a népszerűségükből.

  • Már az ásással és az őrködéssel is próbálkoznak a csöppségek

Éberen őrzik a fallal elkerített birtokukat a szurikáták, ha veszélyt éreznek, jelt adnak a társaiknak, és a föld alá bújnak. Az egész csapat neveli a kicsiket, amelyek egyre többször merészkednek a szabadba.

A szurikáták együttműködő családokban élnek, a csapatban mindig a legmagasabb rangú hím és nőstény párzik. Utódaik vakon és szőrtelenül jönnek a világra. A szegedi újszülöttek már az ásással és az őrködéssel is próbálkoznak.

„Itt egy kiváló helyük van nekik, nagyon szeretnek itt lenni, nagyon sokat tudnak ásni a földbe, napozni, vannak ilyen megfigyelő sziklák berakva, amire az állat fel tud állni, tudja figyelni az eget, hogy ha esetleg ragadozó jön, akkor tudja riasztani a többit. Itt azért kisebb az esély ragadozóra, mint Afrikában, de itt is azért előfordulhat héja, karvaly, ami esetleg meg tudna fogni egy szurikáták, és az őrszemek ilyenkor is nagyon figyelnek. Én azt gondolom, hogy mindenképpen jó dolog, hogy születtek, és így a közönségnek azt gondolom, hogy egy újabb, egy szebb élményt tudunk adni itt, a Szegedi Vadasparkban” – mondta a Szegedi Vadaspark igazgatója, Veprik Róbert.

A Dél-Afrikában őshonos cibetmacskaféle főként rovarokkal, apró gerincesekkel, tojásokkal táplálkoznak, de sok növényi eredetű táplálékot is fogyasztanak.

„A szurikátáknál ugye úgy működik, hogy miután most két kicsink van különböző anyától, mert két különböző korú kicsi született, úgyhogy egymás gyerekeit szoptatják. A takarmányuk részben túró, hús, kisegér, zöldség és gyümölcs” – mondta a Szegedi Vadaspark állatgondozója, Kocsis Edit .

A szurikátacsapat átlagéletkora magas, ezért az újszülöttek a Szegedi Vadaspark lakói maradnak, hogy biztosítsák a kolónia fennmaradását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!