2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Már a 2030-2032-es terveken dolgozik a HM

A lap a tárca tájékoztatása alapján kiemelte, hogy a honvédség újrafegyverzése, a katonai életpályamodell kiteljesítése és a toborzás mellett nagyon fontos a 21. századi kihívásokra választ adó irányítási és vezetési struktúra kiépítése.

  • Már a 2030-2032-es terveken dolgozik a HM

Közölték: már a következő évtizedre kitekintő honvédelmi és haderőfejlesztés, az országvédelem és a NATO-szövetségesi kötelezettségek teljesítése is megkövetelte a HM és a Magyar Honvédség Parancsnokságának (MHP) szétválasztását, valamint az új parancsnok, Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy kinevezését.

Bár a honvédelmi és haderőfejlesztési program a nevében Zrínyi 2026, a 2026-os terveken rég túllépett a minisztérium, már a 2030-2032-es elérendő célokról beszélnek - derült ki a tárcának a Magyar Nemzet kérdéseire adott tájékoztatásából.

A HM arra is felhívta a figyelmet, hogy minden évben újabb kihívások jelennek meg, amelyekre reagálni kell.

A honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik legfontosabb célja - Magyarország NATO-vállalásaival összhangban - egy nehézdandár kialakítása.

Amikor beszereznek egy új eszközt, elkezdik a felkészítést annak használatára. Amíg megérkezik a vásárolt haditechnika, a katonák kiutaznak az érintett országba, ahol elsajátíthatják az új jármű kezeléséhez szükséges tudást - közölte a minisztérium.

A harcjármű-, a lőszer- és a további hadiipari beruházásokkal kapcsolatban a tárca megjegyezte, hogy a fejlesztések túlmutatnak a katonaszakmai érdekeken: "komplex országérdekeket" szolgálnak, például kutatás-fejlesztési, gazdasági, munkaerőpiaci szempontokat.

A katonai célú beszerzéseket az MHP kezdeményezi a nemzeti haderőfejlesztési célkitűzésekkel és a NATO-vállalásokkal összhangban.

A honvédség újjáépítésével párhuzamosan szét kellett választani a politikai irányítást és a katonai vezetést. A törvényt úgy alakították ki, hogy 2019. január 1-jétől az MHP önálló szervezeti elemként működik, viszont a miniszter - akinek nem biztos, hogy van katonai előélete - szakmai kérdésekben nem maradhat katonai ismeretekkel rendelkező szakemberek nélkül. Ezért hozták létre a tárcán belül a honvédelmi államtitkárságot, a honvédelmi államtitkárnak több évtizedes katonai tapasztalattal kell rendelkeznie.

Korom Ferenc távozásával kapcsolatban a HM úgy fogalmazott: a vezérezredes azzal indokolta felmentési kérelmét, hogy maradéktalanul elvégezte feladatait. Parancsnoksága alatt a honvédség elindulhatott azon az úton, hogy meghatározóvá váljon a térségben.

A minisztérium hozzátette: az, hogy bizonyos feladatok más típusú vezetőt kívánnak, nem jelenti azt, hogy alkalmatlan lenne a beosztás ellátására, aki a felmentését kéri.

A figyelmet most főként a személyi állományra, az egyéni felszerelések biztosítására, a korszerű és komfortos infrastrukturális feltételek megteremtésére kell fordítani. Kiemelten fontos továbbá a fiatalok hazafias nevelése, az utánpótlás biztosítása és a gondoskodás a nyugállományú katonákról.

Az új feladatok végrehajtásához egy ilyen szemléletű vezetőre volt szükség, ezért javasolta a honvédség következő parancsnokának Ruszin-Szendi Romuluszt a honvédelmi miniszter - zárta a tárca a Magyar Nemzetnek küldött válaszát.

Fotók: Kurucz Árpád

MTI/Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!