2020. október 27.,
kedd, Szabina napja

Mangalicák támadtak meg két idős embert

2013. augusztus 28., szerda 10:05, frissítve: szerda 21:24

Súlyos sérülésekkel szállították kórházba azt az idős házaspárt, akiket mangalicák támadtak meg a Nógrád megyei Kozárdon. Az állatokat feltehetően kutya hergelte fel.

Mangalicák támadtak meg egy idős házaspárt a Nógrád megyei Kozárdon. A településtől másfél kilométerre lévő telepről szabadult el 15 disznó, mert nem működött a villanypásztor. A helyiek azt állítják, hogy nem az első eset, hogy állatok szabadulnak be a faluba.

Élelem után kutatva érkeztek a mangalicák a faluba. Bementek az egyik portára is, az idős gazda a kutyaugatásra figyelt fel. El akarta kergetni a disznókat, de az állatok őt is és a segítségére siető asszonyt is megtámadták. A tenyésztő cég ügyvezetője azt mondta: a mangalicákat elkerített területen tartják, amelyet villanypásztor is véd.

– Valószínűleg hajnalban esett az eső, és a villanypásztort úgymond letestelte valami sáros fűszál, akkor abból elment az áram, és akkor már könnyebben ki tudtak jönni a drótkerítést megbontva. Ilyen esős időben ez elő szokott fordulni – véli Hajas Pál ügyvezető igazgató.

A határban nemcsak mangalicákat, hanem marhákat is tartanak szabadon. A helyiek azt mondják: nem az első eset, hogy az állatok a faluban kószáltak.

„Ezeknek az állatoknak a szabad tartása annyira szabad tartás, hogy szinte hetente kétszer-háromszor jelzek a tulajdonosnak, hogy »gyere István, kint vannak a marhák, nem lehet elmenni mellettük«. Ez nem egy egyszeri, egyedi eset, ez évek óta így megy. Ezek az állatok itt csatangolnak évek óta, ezen a területen. Olyan szinten, hogy a zártkerti rész is össze van taposva, több kerttulajdonosnak a földjét, a kertjét is tönkretették ezek az állatok az idei nyáron – közölte Varga Dániel.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával nyomoz ismeretlen tettes ellen. Az idős férfit a sürgősségi, az asszonyt pedig az intenzív osztályon ápolják.

Forrás: Hír TV