2021. 11. 29. Hétfő Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

Makai Viktória: Ne a félelem és rémület legyen a végső reakció

Az isztambuli egyezmény ratifikációját sürgeti több szakmai szervezet a nők elleni erőszak megállításának világnapján. Magyarország 2014-ben csatlakozott az aláíró országok közé, az egyezmény elveit azonban kevéssé érvényesítik a hatósági gyakorlatban. Nőjogi aktivisták szerint a genderszakok ellehetetlenítése helyett a szakemberek képzésére lenne szükség, illetve az áldozatokat támogató hozzáállásra a szociális ágazatban.

Bemelegítés a Margit-szigeten: a közösségi futást Makai Viktória ultrafutó hirdette meg azok számára, akik szolidaritásukat akarják kifejezni az nők ellen elkövetett erőszakos cselekedet áldozatai iránt. A futóbajnokot októberben érte támadás saját házától nem messze.

„Én nagyon szerettem volna egy ilyen ellenhatást kifejteni a támadással kapcsolatban, hogyha már megtörtént egy ilyen eset, akkor ne a rémület, meg a félelem, meg a döbbenet legyen a végső reakció, mert természetes, hogy ez az elsődleges reakció, hanem a történetek egy kicsit mutassanak túl ezen, ennek a folytatása lett ez a Run Away-kampány, aminek eseménye ez a futás” – mondta az ultrafutó.

A futás mellett konferenciákat is szerveztek a világnapra. Az egyik segítő alapítvány olyan traumafeldolgozó központ létrehozását tervezi, ahol az áldozatok támogató segítséget kaphatnak továbblépésre. A szakemberek szerint az érintettekben továbbra is nagy a bizalmatlanság a hatóságokkal szemben. A megtámadott nők csak a legritkább esetben tesznek feljelentést.

„Nincsenek igazán kiképzett szakemberek, akik ezzel a témával foglalkoznak, ezért az ENSZ fel is hívta a figyelmet, hogy komoly, alapos pártatlan kivizsgálás, és csak szakember, külön külön, alapos, pártatlan kivizsgálás és csak szakember, külön szakképzett szakemberek foglalkozhatnak ezzel a témával” – sorolta Halász Pálma, az Élet-Érték Segítő Alapítvány kurátora.

Az egyik legismertebb nőjogi szervezet, a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) felkérésére a lúgos orvos áldozata, Renner Erika osztotta meg személyes élményeit az igazságszolgáltatás és az egészségügy területéről. Az elkövetőt harmadfokon 11 évre ítélte a Kúria, amiért otthonában megtámadta a nőt, injekcióval kábította el és maró lúggal öntötte le a nemi szervét, amitől súlyos, maradandó sérüléseket szerzett.

„Az egészségügyben volt, aki megpróbált rábeszélni, hogy nem lenne-e jobb kibékülni az elkövetővel. De volt olyan orvos, aki fontosnak tartotta éppen a műtétre menet elmondani, hogy a felesége ismeri az elkövetőt és szerinte egy nagyon rendes ember” – mesélte Renner Erika.

A MeToo mozgalom egy éves évfordulójáról is megemlékeztek egy olyan weboldal létrehozásával, ahol bárki segítséget kérhet, aki veszélyben érzi magát, vagy egyszerűen csak nem tudja, kihez forduljon a kérdéseivel. „Mire elkészültünk ezzel a honlappal, túlnőtt az eredeti célján. Nem csak a színházi szakmának szól, hanem az iskolai, munkahelyi és bármilyen közösségnek vagy minden intézmények, amelyben alá-fölé rendeltségben kell létezni” – magyarázta Rihay-Kovács Zita jogász, a Független Előadó-Művészeti Szövetség (FESZ) törvényes képviselője.

Ahogyan minden évben, a szervezők most is felolvasták a néma áldozatok történeteit. Majd az elhunyt nőket szimbolizáló sziluettekkel az ELTE jogi karának épületétől a Kossuth térre vonultak, hogy emlékeztessék a döntéshozókat az erőszak okozta problémákra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!