2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Magyarországon először sikerült izolálni a koronavírust

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján a napi tájékoztatás és az új rendeletek, szabályozások mellett hallhatunk egy igazi örömhírt is, miszerint a Népegészségügyi Központ laboratóriumában, Magyarországon először sikerült izolálni a koronavírust!

  • Magyarországon először sikerült izolálni a koronavírust

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője ismertette az új rendeleteket, szabályozásokat:

- vendéglátó egységekben 15-06 között csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak

- az étel megrendelésére és átvételélre kell korlátozódjon a helyszínen való tartózkodás

- zenész táncos rendezvényeket tartani és ott tartózkodni - tilos

- sport eseménynek csak zárt kapuk mögött tarthatók 

 - az előadóművészet valamennyi ágának eseményein tartózkodni tilos

A korlátozó intézkedések megszegőit, tiltott események rendezőit és az ott tartózkodókat 50-500.000 forintig szankcionálhatóak.

A beutazásról Lakatos Tibor elmondta, hogy külföldről magyar állampolgárok beléphetnek, azonban akik a WHO által gócpontnak nyilvánított területről, illetve rendelet által szabályozott országból érkeznek izolációba kell vonulniuk.

A tranzit járatokat a korlátozás nem érinti.

0 órától 12 óráig közel 600 személyt fordítottak vissza a határról 1300 ember tudott belépni. A határon a feltorlódott külföldiek akadályozták a forgalmat, így a magyar és román rendészeti szervek egyeztetése után ma éjjel meghatározott időben átkelhetnek az országon keresztül a román, illetve a románián keresztül hazafelé tartó bolgár állampolgárok. Nekik a tranzit forgalomnak kijelölt úton kell áthaladniuk.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője felhívta a figyelmet, hogy a csalók igyekeznek kihasználni a jelenlegi helyzetet és megkörnyékezik az időseket, akár tisztító szolgáltatásokkal és hasonlókkal. Az ilyen jellegű nyerészkedőkkel szemben megteszik a megfelelő lépéseket.

 

Müller Cecília, az országos tiszti főorvos tájékoztatása alapján tudhatjuk, hogy a vírus továbbra is terjed, 50 megbetegedés van jelenleg. Ez megfelel annak amire számítottak, az elkövetkező napokban ez a szám megtöbbszöröződhet, hiszen egy megbetegedett személy általában 2-3 másiknak adja tovább, így többszöröződik ez a megbetegedések száma, mely a következő napokban akár a több 100-as nagyságrendet is elérheti. Ennek okán az egészségügyi ellátásnak, a betegek kezelésének és diagnosztizálásnak megfelelően alakítják át az ellátó rendszert. Készülnek az esetleges súlyosabb megbetegedésekre is.

A tiszti főorvos ismét figyelmeztett az idősek nagyon veszélyeztetettek , a 70 felettiek mindenképp maradjanak otthon. Ismertette tovább, hogy a szabadban történő sportolás egészséges emberek számára továbbra is ajánlott. 

 Tájékoztatott továbbá, hogy a kötelező védőoltások nem halasztódnak, ha a gyermekek megfelelő korba lépnek megkapják az oltást, hiszen ezek tanácsadásokon történnek, nem a zsúfolt rendelőkben. A kampányoltásokat, mint például a HPV elleni iskolai védőoltásokat elhalasztják, hiszen ezek későbbi beadása nem okoz semmilyen problémát.

Végezetül egy igazi örömhírrel zárta sajtótájékoztatóját Müller Cecília a Népegészségügyi Központ laboratóriumában Magyarországon először sikerült izolálni a koronavírust, ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcina fejlesztésre, vírusellenes szerek fejlesztésére, a vírus jobb megismerésére.

A vírus élő és nem élő formáját elérhetővé teszik majd, valamint el kezdtek tesztelni egy vírus ellenes szert is. 

Kapcsolódó cikkek:

50-re nőtt az új koronavírussal fertőzött betegek száma

 Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!