2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 21:55

Belföld

Magyarország fertőtlenítési szuperhatalommá válhat

Már látható néhány, a járvány utáni időben a belföldi és a globális gazdaságot nagy eséllyel meghatározó trend. Ezek egyike lehet a fertőt­lenítési ágazat, amelyben Magyarország a vállalati és tudományos innovációinak köszönhetően vezetővé válhat – véli Jörg ­Bauer, a ­Tungsram elnök-vezérigazgatója. A cégvezető a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogyan támogatja a magyar gazdaságot a hazai kutatás-fejlesztés és innováció a koronavírus-járvány okozta válságban és a kilábalásban.

  • Magyarország fertőtlenítési szuperhatalommá válhat

A fertőtlenítés, illetve a fertőzés megelőzése a koronavírus elleni harc középpontjában áll. Előbb-utóbb lesz majd vakcina, de a kórokozóktól való félelem még sokáig velünk marad, már csak azért is, mert a koronavírus-járvány előtt is problémát okoztak a multi­rezisztens baktériumok. Ezek ellenállnak többféle antibiotikumnak, ráadásul gyakran éppen a kórházakban terjednek – mondta el a Magyar Nemzetnek Jörg ­Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója. Szerinte ahogyan a turizmus újraindul, egyre nagyobb versenyelőnyt jelent majd a fertőzések elleni védelem.

Élre törhetünk a megelőzésben

Az utazók tudni akarják majd, hogy az eszközök, a járművek, a szállások üzemeltetői mit tesznek az ügyfeleik egészségének megóvásáért. Merem állítani, hogy a repülőn lévő kórokozóktól az utasok jobban tartanak majd, mint magától a repüléstől – vetítette előre a cégvezető a ma tapasztalható viselkedésminták alapján. Jörg Bauer a lapnak hangsúlyozta: Semmelweis Ignácnak, az anyák megmentőjének hazájában komoly tradíciója, egyúttal hatalmas növekedési potenciálja van a fertőtlenítési és higiéniás iparágnak. Óriási keresletre lehet számítani, hiszen például a fertőtlenítőkészülékek globális piacának forgalma 8,9 milliárd dollárt tett ki ­2019-ben, és a várakozások szerint az összeg 2024-ig elérheti a 12,5 milliárd dollárt. Több olyan módszer ismert, amely elbánik a vírusokkal és a multirezisztens baktériumokkal egyaránt: az ultraibolya fény C típusa, az ózon és a hő is bevett eszköz, de ismerünk olyan kék fényt, amelyik megakadályozza a baktériumok szaporodását. Emellett burkolatokat, fedőrétegeket is úgy fejlesztenek, hogy azokon ne vagy csak nehezen maradhassanak életben a kórokozók. Ilyen innovatív termékeket több magyar vállalat is előállít.

Vírusgyilkosok bevetésen

Erre az évre – még a COVID–19-járvány kitörése előtt – 2,8 milliárd dollárosra becsülték az UV-fertőtlenítés egyértelműen Európa központú iparágát. A technológia számos előnye között Jörg Bauer megemlítette azt, hogy mellette a legtöbbször szükségtelen a ­kémiai fertőtlenítés, tartósan beépíthető vagy mobil megoldásként is használható. Mivel károsítja a szemet és a bőrt, ezért elengedhetetlen a védőfelszerelés, ugyanakkor alkalmas arra, hogy a járműveket, vendéglátóegységeket a használaton kívüli időszakban fertőtlenítsék vele. A levegő és a víz folyamatosan kezelhető UV-vel, ezért pél­dául a Fővárosi Vízművek is alkalmazza. 

A technológiával felületek fertőtleníthetők, de akár élelmiszerek és növények is. A kínai nemzeti egészségügyi bizottság nemrégiben közzétett mérései szerint az új típusú koronavírust fél órán belül elpusztítja az ultraibolya fény, ennyi idő alatt tökéletesen mentesíteni lehet a kórokozóktól egy egész szobát. A cégünk 2018-as függetlenné válása óta fejleszti a technológiát, a járvány miatt pedig mérnöki kapacitásait tovább összpontosította erre, felkészülendő a pandémia utáni időszakra is. A kórházakban terjedő fertőzésekre egy másik magyar vállalat szabadalma nyújt megoldást – folytatta Jörg Bauer a hazai eredmények sorát.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.
 Menczer Tamás: önök ezt az országot egyszer már tönkretették + videó

Menczer Tamás: önök ezt az országot egyszer már tönkretették + videó

Önök ezt az országot egyszer már tönkretették - így reagált Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében arra, hogy Gyurcsány Ferenc felesége azt mondta: majd az ő kormánya visszaállítja Magyarországon a munka becsületét, majd ők tisztességes nyugdíjakat és béreket fizetnek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!