2022. 01. 22. Szombat Vince, Artúr napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar ráadás 00:05

Belföld

Magyar sörbe magyar komlót

Újjáéled a magyarországi komlótermesztés a Somogy megyei Kastélyosdombón. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az egyik piacvezető sörgyár segítségével indította el a modellértékű programot.

Kastélyosdombón kísérletképpen egy hektáron fognak komlót termelni az településen élő családok. A sörgyártás alapanyagának előállítását az egyik legnagyobb Magyarországon is jelenlévő sörgyártó, a Heineken 30 millió forinttal támogatta.

 Nagy jelentőségű ez a nap a mi életünkben, hiszen most egy új területre merészkedünk, de az új területnek azonban van egy régi vonatkozása, és a régi vonatkozása az amit mi évek óta hangsúlyozunk a szociális munkánkban, hogy bármit amit teszünk, úgy tegyük, hogy az az embereknek segítség legyen– mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-vezérigazgatója.

A Somogy megyei faluban nyolc éve indult az a szociális és fejlesztő program, mely rászoruló családoknak segít vissza illeszkedni a közösségbe. Maximum másfél évig kapnak itt lakást, ahol eddig állattenyésztéssel, gyógynövénygyűjtéssel és sajtkészítéssel foglalkozhattak. Ez egészül most ki a komlótermesztéssel. A program végén pedig a szervezet segítségével önálló életet kezdhetnek a településen.

Ez egy olyan egyedülálló program, egy olyan egyedülálló esélyteremtő program, amely átmeneti megoldások helyett kínál egy állandó stabil megoldást az ide költöző családoknak. Esélyt nekik, esélyt a gyermekeiknek. Egy önbecsülést, egy nagyon értékes életet kínál, életlehetőséget– mondta Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként. 

Az agrárminiszter ígéretet tett arra, ha a program elindul, a tárca támogatja akár a nagyobb volumenű komlótermesztést, illetve feldolgozást is.

Január elsejével nyílik meg egy olyan élelmiszeripari pályázati forma – mintegy 40 milliárd forintos kerettel – amire az itt megtermelt komlót lehet szárítani, majd pelettálni, feldolgozni, hogy késztermékként lehessen eladni bármely sörgyártó számára, aki ezt használni szeretné– tette hozzá Nagy István agrárminiszter.

Kastélyosdombón és környékén valaha nagy területen termesztettek komlót. Ha a program beválik, ez a térség lehet a növény magyarországi hazája.

Ezek is érdekelhetik

Top10 - Térjünk a lényegre!

Legfrissebb híreink

Csörte: LMBTQ-mesekönyv a svéd óvodásoknak

A nap vitája! A Hír Televízió politikai vitaműsorában bármi megtörténhet, és nincs mellébeszélés. LMBTQ-csomagokkal érzékenyítik a svéd és az osztrák óvodásokat, hazánkban az emberek dönthetnek a gyermekek szexuális neveléséről. 

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!