2022. 08. 09. Kedd Emőd napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:15

Belföld

Magyar sörbe magyar komlót

Újjáéled a magyarországi komlótermesztés a Somogy megyei Kastélyosdombón. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az egyik piacvezető sörgyár segítségével indította el a modellértékű programot.

  • Magyar sörbe magyar komlót

Kastélyosdombón kísérletképpen egy hektáron fognak komlót termelni az településen élő családok. A sörgyártás alapanyagának előállítását az egyik legnagyobb Magyarországon is jelenlévő sörgyártó, a Heineken 30 millió forinttal támogatta.

 Nagy jelentőségű ez a nap a mi életünkben, hiszen most egy új területre merészkedünk, de az új területnek azonban van egy régi vonatkozása, és a régi vonatkozása az amit mi évek óta hangsúlyozunk a szociális munkánkban, hogy bármit amit teszünk, úgy tegyük, hogy az az embereknek segítség legyen– mondta Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-vezérigazgatója.

A Somogy megyei faluban nyolc éve indult az a szociális és fejlesztő program, mely rászoruló családoknak segít vissza illeszkedni a közösségbe. Maximum másfél évig kapnak itt lakást, ahol eddig állattenyésztéssel, gyógynövénygyűjtéssel és sajtkészítéssel foglalkozhattak. Ez egészül most ki a komlótermesztéssel. A program végén pedig a szervezet segítségével önálló életet kezdhetnek a településen.

Ez egy olyan egyedülálló program, egy olyan egyedülálló esélyteremtő program, amely átmeneti megoldások helyett kínál egy állandó stabil megoldást az ide költöző családoknak. Esélyt nekik, esélyt a gyermekeiknek. Egy önbecsülést, egy nagyon értékes életet kínál, életlehetőséget– mondta Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként. 

Az agrárminiszter ígéretet tett arra, ha a program elindul, a tárca támogatja akár a nagyobb volumenű komlótermesztést, illetve feldolgozást is.

Január elsejével nyílik meg egy olyan élelmiszeripari pályázati forma – mintegy 40 milliárd forintos kerettel – amire az itt megtermelt komlót lehet szárítani, majd pelettálni, feldolgozni, hogy késztermékként lehessen eladni bármely sörgyártó számára, aki ezt használni szeretné– tette hozzá Nagy István agrárminiszter.

Kastélyosdombón és környékén valaha nagy területen termesztettek komlót. Ha a program beválik, ez a térség lehet a növény magyarországi hazája.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!