2024. 10. 16. Szerda Gál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Belföld

Magyar Péter gabonatermesztés témában is a hazai termelők ellenében áll Ursula von der Leyen pártján

Magyar Péter, aki immár az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának is tagja, szembefordult a gabonatermesztő magyar gazdákkal. A nemrég a magyar élelmiszeripart privatizáló Raskó Györggyel együtt nyilatkozó liberális politikus 2027-től a gabonatermesztők helyett másoknak adná a forrásokat. A háttérben Ukrajna brüsszeli elit kívánt csatlakozása, majd az ukrán gazdák kifizetése állhat.

  • Magyar Péter gabonatermesztés témában is a hazai termelők ellenében áll Ursula von der Leyen pártján

A héten az Európai Parlament megkezdte az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke által kezdeményezett Stratégiai párbeszéd az EU mezőgazdaságának jövőjéről című jelentés tárgyalását. A máris több agrárszervezet által kritizált dokumentum előmozdítaná a növényi alapú étrendeket, és nem túl burkolt formában Ukrajna jövőbeli csatlakozását készítené elő, az eddigi területalapú támogatási rendszer megszüntetésével.

A vita kapcsán Magyar Péter is közzétett egy bejegyzést, amely lényegében a területalapú támogatások eddigi rendszerének megszüntetését vetíti előre. Magyar szerint „ahogy az egész unióban, úgy Magyarországon is támogatni kellene az intenzívebb, nagyobb hozzáadott értékű, organikus mezőgazdasági termelést a jelenlegi extenzív gabonatermelést (sic!) helyett.”

A liberális politikus szerint tehát az úgynevezett organikus gazdálkodást – magyarul a biogazdálkodókat – kellene támogatni a gabonatermesztés helyett. Ugyanakkor bejegyzésében szembefordítja egymással a többi gazdát is. Mondanivalója alapján úgy tűnik, számára a kertészek többet érnek a szántóföldi növénytermesztőknél, a szántóföldi növénytermesztők meg a legeltető állattenyésztőknél.

A területalapú támogatások formájában évi 550 milliárd forint támogatás érkezik hazánkba. Támogatási kérelmet évente közel ötmillió hektárra, több mint 160 ezer gazda nyújt be, döntő többségük családi gazdálkodóként. A kisebb gazdaságok arányaiban megemelt többlettámogatásban részesülnek, hiszen az első tíz hektár után hektáronként plusz 32 ezer forint, 150 hektárig pedig hektáronként plusz 17 ezer forint jár.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: képernyőfotó

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Levelet írt a tagállamoknak Ursula von der Leyen + videó

Levelet írt a tagállamoknak Ursula von der Leyen + videó

A Napi aktuálisban Marsai Viktor a Migrációkutató Intézet igazgatója volt a vendég, aki ezekről a témákról osztotta meg véleményét: migrációs körkép Európában; Lengyelország felfüggeszt, Portugália szigorít, Olaszország Albániába költöztet, mindeközben Túlterheli Németországot a migrációs válság, a CSU átalakítaná a migrációs politikáját.
Orbán Viktor részt vesz az EU és Öböl-menti országok csúcstalálkozóján, majd az Európa Tanács ülésén + videó

Orbán Viktor részt vesz az EU és Öböl-menti országok csúcstalálkozóján, majd az Európa Tanács ülésén + videó

A Napi aktuális vendége Kalas Vivien, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa volt, akivel Velkovics Vilmos műsorvezető ezekről a témákról beszélgetett: csütörtökön kezdődő EU-csúcs: migrációs kihívások, Ursula von der Leyen levele a tagállamoknak, versenyképesség, Ukrajna támogatása, öböl-menti országok uniós konferencia.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!