2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napindító 04:00

Belföld

Magyar Nemzet: Magyarország visszakerült a világ űrkutatásának térképére

Három év alatt több évtizedes lemaradást sikerült pótolnia Magyarországnak az űrkutatás terén, és hamarosan magyar kutatót juttatunk a Nemzetközi Űrállomásra - írta pénteki számában a Magyar Nemzet, amelynek Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos adott interjút.

  • Magyar Nemzet: Magyarország visszakerült a világ űrkutatásának térképére

   A szakember az eredmények között említette, hogy az Európai Űrügynökségnél Magyarország megnégyszerezte befizetéseit, és ezáltal magyar cégek és kutatóhelyek négyszer annyi forrásra pályázhatnak.

    Hozzátette: Magyarország jelenleg szerepet vállal az összes, számára fontos, közös európai űrügynökségi programban. Több mint féltucat kétoldalú űrkutatási együttműködési megállapodást kötött és több további állammal is tárgyal. Emellett olyan magáncégek is a partnerei lettek, mint a Virgin Galactic.

    Ferencz Orsolya nagyon lényegesnek nevezte, hogy kétévnyi előkészítő munka és elemzés után elkészült Magyarország első űrstratégiája. Az ebben kitűzött egyik cél egy új magyar kutatóűrhajós misszió indítása. Mint elmondta, jelen állás szerint 2024-es céldátummal, de 2025-ben mindenképpen az amerikai Axiom Space céggel közösen, 30-60 napra kutatómisszióra küldenek fel egy magyar tudóst vagy mérnököt a Nemzetközi Űrállomásra. Hosszú ideje tárgyalnak az Orosz Szövetségi Űrügynökséggel is, a velük való repülési terv 2025 utánra, az évtized második felére érhet célba.

    Ferencz Orsolya a magyar űrhajós misszióval kapcsolatban kifejtette, hogy jelenleg már csupán a szükséges szerződések technikai részleteiről tárgyalnak az amerikai partnerrel. A második magyar kutatóűrhajós toborzását várhatóan rövid időn belül el tudják indítani.

    A miniszteri biztos hangsúlyozta: Magyarország számos területen hozzá tud járulni a világ űrkutatásának fejlődéséhez. Már most is vannak olyan kis- és közepes vállalkozások, amelyek részben vagy egészben az űrpiacról élnek, és beszállítók a legnagyobb nemzetközi cégeknél. Kiemelte például a sugárzásmérés és -védelem terén alkotott műszereket, valamint a gyógyszer- és élettani kutatásokat.

    Példaként említette, hogy egy magyar cég 2020 decemberétől 2021 januárjáig a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén a saját maga által fejlesztett kémiai laborban azt vizsgálta, hogyan változik meg a koronavírus ellen használt remdesivir gyógyszer a súlytalanság állapotában. A küldetés olyan sikeres volt, hogy mára már a NASA-val is együttműködnek - hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos, aki kitért arra is, hogy Magyarország az évtized közepén telekommunikációs műholdat bocsáthat fel, és piaci szolgáltatóként léphet be a világ műsorszórásába és globális hírközlésébe.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Berobbant a lőporos hordó a Kaukázusban. Az ukrán háború tombolása közepette vitték dűlőre az azeriek régi történelmi konfliktusukat az örményekkel. A Globálban Vasa Lászlóval, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatójával beszélgetünk a témáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Pécsi Pride: Aki nem ugrál, az büdös náci

Pécsi Pride: Aki nem ugrál, az büdös náci

Aki nem ugrál, az büdös náci, hej-hej – ez a rigmus a Pécsi Prideon hangzott el, a menetet vezető kamionról. Az alacsony érdeklődés mellett zajló eseményen négyen mondtak beszédet, köztük a holland nagykövet és a hirhedt Pankotai Lili, volt pécsi gimnazista is.
Keresztényként próbálja beállítani magát Gyurcsány Ferenc

Keresztényként próbálja beállítani magát Gyurcsány Ferenc

Keresztényként kívánja láttatni magát Gyurcsány Ferenc, holott pártja rendszeresen az egyházakat támadja. A DK vezetője már 2014-ben azzal fenyegetőzött, hogy ha kormányra kerül ellehetetleníti az egyházakat, de arról is tanúbizonyságot tett már, hogy a katolikus vallás alapjaival sincs tisztában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!