2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Belföld

Magyar Nemzet: Kibékíthetetlenek az ellentétek a Mazsihiszben

Zsidókként húsz évünk sincs hátra a Kárpát-medencében, ha ön vezeti tovább a magyarországi neológiát – fogalmazott Róna Tamás főrabbi, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke levelében, amelyet Heisler Andrásnak, a zsidó szervezet világi elnökének írt válaszul. A Magyar Nemzet által korábban bemutatott levelek és a jelenlegi levélváltás arra utal, hogy kibékíthetetlenné szélesedett a Mazsihisz világi és vallási vezetése közötti konfliktus.

  • Magyar Nemzet: Kibékíthetetlenek az ellentétek a Mazsihiszben

A Magyar Nemzet a múlt héten számolt be arról, hogy igen feszült légkör uralkodik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségében (Mazsihisz). A lap egy, a Facebookon közzétett levélváltást szemlézett, amelyből kiderült, hogy a Mazsihisz világi elnöke, Heisler András megpróbálja lejáratni Róna Tamás főrabbit, a Rabbitestület elnökét. A láthatóan bennfentes információkkal rendelkező Smúzoló nevű Face­book-oldalon hétfőn megjelent Róna egyik újabb, a közelmúltban írt levele, amely egy korábbi Heisler-levélre született válaszul. A levélváltásból a laikus szemlélő számára is nyilvánvalóvá válik a Mazsihisz világi és vallási vezetése között meglévő konfliktus mérete.

Róna Tamás melletti kiállásotokat tudomásul veszem, de a bizalomvesztés okán az ő vezetésével nem fogunk tudni harmonikusan együttműködni

– idézte fel Heisler sorait saját írásában a főrabbi, amellyel kapcsolatban érdemes kiemelni: a Mazsihisz elnöke a Rabbitestületnek címezte levelét, Rónával nincsenek beszélő viszonyban. A főrabbi a felvetésre úgy reagált, hogy az vállalhatatlan, mivel Heislernek az általa említett bizalomvesztés okát sosem sikerült „a köz elé tárnia”, valamint Róna emlékeztette Heislert, a hitközség világi elnökét: neki az lenne a feladata, „hogy – esetleges aver­ziói ellenére is – mindenkivel igyekezzék harmonikusan együttműködni: a kormánnyal, az EMIH-hel, velem, bárkivel, aki tehet a zsidóság jövőjéért”.

A Magyar Nemzet által korábban közzétett levelezés szerint Heisler azt vetette a főrabbi szemére, hogy korrekt viszonyt ápol a kormánnyal.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!