2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Magyar Nemzet: Karácsony nem mondott igazat a Pesti úti idősotthonról

Legalább tíz olyan nap volt áprilisban, amikor nem volt jelen személyesen orvos a Pesti úti idősek otthonában - derült ki a Budapest főváros Kormányhivatala által végzett vizsgálatokból, amelyet a Magyar Nemzet ismertetett szombati számában. A lap információi szerint március közepe óta biztosan akadozott az ellátás az intézményben. Közben a Fidesz felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy tegyen meg mindent a Pesti úti idősotthon lakóinak védelmében

  • Magyar Nemzet: Karácsony nem mondott igazat a Pesti úti idősotthonról

A napilap cikke szerint Karácsony Gergely viszont többször is ennek ellenkezőjét állította, de tényleges bizonyítékkal egyszer sem tudta alátámasztani szavait. A főpolgármester nyilatkozatainak ellentmond, hogy az ellenőrzéseken az derült ki, a legsúlyosabb napok egyikén még telefonon sem állt rendelkezésre szerződött orvos az idősek otthonában. A vizsgálatok azt is kimutatták, a járványhelyzetben elvárható megfelelő higiénés protokollra vonatkozó dokumentum is április második felében, az intézmény gócponttá alakulása után született.

Biztosan nem volt megfelelő orvosi jelenlét a Pesti úti idősek otthonában a fertőzések kialakulása szempontjából kritikus időszakban - tudta meg a Magyar Nemzet a körülményeket ismerő hiteles forrásból.

A főpolgármester korábbi állításaival ellentétben március és április során, számos napon nem volt jelen orvos, aki személyesen vizsgálhatta volna a lakókat az intézményben, ahol háromszáz megbetegedés történt, amelyekből 33 esetben életét vesztette az intézmény idős lakója.

Noha a vonatkozó jogszabályok értelmében egy a Pesti úti idősek otthonához hasonló bentlakószámú intézményben főállású orvosnak kell az ellátást biztosítani, a fővárosi fenntartású otthonban március 12. után ténylegesen már nem volt jelen ilyen szakember, sőt március 20-án hivatalosan is megszűnt a korábbi intézményi orvos jogviszonya, és innentől kezdve egy hónapon keresztül az idősek otthona nem biztosította heti negyven órában szerződött orvossal az ellátást.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a hatósági vizsgálatok eredménye szerint március 12. után a korábban a háziorvosi feladatok biztosításának megszervezésével megbízott Házidoktor 17 Kft. Felnőtt Háziorvosi Szolgálat igyekezett ellátni az intézmény lakóit. A szolgálati rendszer azonban - többek között az érintett háziorvosok veszélyeztetett kora, saját praxisukban fennálló kötelezettségeik, vagy betegségük miatt - a járványhelyzet során nem tudott megfelelően működni.

A szerződés szerint mindössze heti hat napon összesen harminc órában kellett volna jelen lennie orvosnak az intézményben, de ez sem valósult meg.

A napilap úgy tudja, az intézménnyel szerződött Kft. háziorvosa március 31-én - amikor már voltak lázas megbetegedések - telefonon tájékozódott az otthonban zajló fejleményekről, és a lap információi szerint jelezte az intézmény vezetőségének, hogy nem lesz képes megfelelő ellátást nyújtani az idősek otthonában.

A vizsgálatok során a Kft. ügyvezetője, - aki munkája során maga is megfertőződött a koronavírussal - beszámolt róla, régóta gondolkozott rajta, hogy felmondja a háziorvosi alapellátásról szóló szerződést a Pesti úti idősek otthonával, de a járványhelyzetre való tekintettel ezt végül nem tette meg, hogy legyen valaki, aki megkísérli ellátni a betegeket.

A vizsgálatok során a Házidoktor 17 Kft. Felnőtt Háziorvosi Szolgálat ügyvezetője kaotikusnak nevezte az orvosi ellátást a március 12. utáni időszakban. Kiderült, hogy innentől kezdve egészen április 12-ig nem volt negyven órában intézményi orvos az otthonban, és voltak olyan napok, amikor egyáltalán nem jelent meg orvos az intézményben.

Az idősek otthona elsősorban megbízási szerződésekkel foglalkoztatta az orvosokat. A kiállított számlákból ugyanakkor nem mindig derül ki, hogy mennyi beteget és hány órában láttak el a doktorok.

Emlékezetes, Müller Cecília országos tiszti főorvos április 9-én helyszíni szemlét tartott az idősotthonban, és még aznap kötelező határozatot adott ki, amelyben elrendelte, hogy a fővárosi önkormányzat azonnal és folyamatosan biztosítsa az orvosi ellátást az intézményben, miután addigra világossá vált, hogy tömeges megbetegedések vannak az otthonban, ami a járvány egyik gócpontjává vált. Ez után április 13-án félállásban szerződött le az intézmény egy másik háziorvossal, akinek azonban a Pesti úti megbízása mellett főállású praxisa is van.

Olyan is előfordult, hogy már a kijárási korlátozások idején egy ellátott a kerítésen átszökve elhagyta az intézményt, hogy cigarettát és italt vásároljon magának. Ezt követően rendelte el az intézmény vezetője, hogy a férfi dolgozók óránként járőrözzenek a kerítés mentén.

A napilap cikke szerint Karácsony Gergely főpolgármester a fenti információkkal teljesen ellentétes állításokat közölt, amikor a Pesti úti idősek otthona felől kérdezték. A főpolgármester április 19-én kijelentette, az intézmény mindvégig rendelkezett főállású orvossal. Néhány nappal később, a parlament népjóléti bizottsága előtt Selmeczi Gabriella azon kérésére, "tudja-e garantálni, hogy március közepétől április végéig folyamatos volt az orvosi jelenlét a Pesti úti idősotthonban", Karácsony azt válaszolta: a főváros minden jogszabályi feltételt teljesített.

Hollik: Karácsony Gergely védje meg a Pesti úti idősotthon lakóit!

A Fidesz felszólítja Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy tegyen meg mindent a Pesti úti idősotthon lakóinak védelmében - közölte a kormánypárt kommunikációs igazgatója szombaton a Facebookon közzétett felvételen.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!