2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

Magyar Györgyék próbálnak ellenzéki egységet teremteni

Magyar Nemzet

2019. május 24., péntek 09:23

A tegnap bejelentett Civil Választási Bizottság segítségével újraírhatják az ellenzéki összefogás kerületi polgármesterjelöltjeinek a névsorát. A Magyar György ügyvéd nevével fémjelzett, számszerűleg döntően politikai pártokból álló bizottság fogja megszervezni az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulóját Karácsony Gergely baloldali és Puzsér Róbert független jelölt között. A Magyar Liberális Párt nem kér a CVB-ből, Sermer Ádám is ringbe száll ősszel.

A Civil Választási Bizottságot, a ­CVB-t a civilek dominálják, mivel mediátori szerepet vállalnak az előválasztással összefüggő egyeztetések során, mert ha a pártokon múlik, akkor sohasem állapodnak meg - közölte Magyar György ügyvéd. A CVB elnöke, aki tavaly az MSZP–Párbeszéd közös jelöltje volt az országgyűlési választáson, hozzátette: a civilek szervezik meg az ellenzéki előválasztás lebonyolítását, annak ellenőrzését és a szavazatok megszámlálását is.

Puzsér Róbert független jelölt egyik feltétele kapcsán, hogy a fővárosi kerületekben az ellenzéki pártoknak – beleértve a Jobbikot és az LMP-t is – konszenzusos közös jelöltjei legyenek, Magyar György elmondta: a személyekről további egyeztetés és tárgyalás szükséges.

Annak megítélése, hogy ki és melyik kerületben indul polgármester-jelöltként, nem az én feladatom, a célunk az, hogy mindenhol a legjobb ellenzéki jelölt álljon fel. Azt, hogy a végső jelöltek pártok közötti alkuk vagy felmérések alapján, esetleg kerületi ellenzéki előválasztások eredményei lesznek, még nem tudjuk, de mi, civilek állunk elébe ennek a feladatnak is – jegyezte meg a CVB elnöke.

Az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulójának megszervezésére és lebonyolítására a CVB megalakulását Karácsony Gergely baloldali és Puzsér Róbert független, a Jobbik és az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt szerda kora este jelentette be. A névleg civil alakulatban rajtuk kívül nyolc ellenzéki párt és mozgalom (az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, a Momentum, az LMP, valamint a Szolidaritás és a Mindenki Magyarországa Mozgalom) vesz részt. Az alapítók szerint a CVB feladata a budapesti választópolgárok mozgósítása. Az előválasztás megszervezését az aHang nevű szervezet biztosítja.

Karácsony Gergely a CVB szerepe kapcsán elég zavarosan fogalmazott. Szerinte az előválasztás akkor szolgálja célját, „ha a folyamat nem veszélyezteti a NER-rel szembeni kampányt, vagyis ha az előválasztás május 27-e és június 30-a között lezajlik”. Puzsér Róbert, mint a CVB egyik tagja, azonnal feltételeket támasztott az általa már többször is zárójelbe tett előválasztás kapcsán.

Kritikus feltétele például az, hogy az előválasztás hivatalos kiírásának pillanatában jelölje meg az ellenzék azt a 23 konszenzusos polgármesterjelöltet, akik kihívói lesznek a Fidesz jelöltjeinek a budapesti kerületekben, illetve ragaszkodik ahhoz is, hogy még az előválasztás előtt az ellenzéki pártok fogadják el egy közös várospolitika alapját.

Puzsér feltétele azért is érdekes, mivel az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum már április 6-án bejelentette, hogy kiket indít a főváros 23 kerületében, kihagyva a nagy ellenzéki összefogásból a Jobbikot, az LMP-t és a Liberálisokat. ­Emiatt Puzsér a jelöltek visszavonását követelte, és felfüggesztette az ellenzéki előválasztással kapcsolatos együttműködést.

A CVB megalakulása után a Magyar Liberális Párt ügyvivő testülete tegnap úgy döntött, hogy Sermer Ádám önállóan méreti meg magát ősszel, tehát nem vesz részt az előválasztáson, mert elfogadhatatlannak tartják a Jobbikkal való együttműködést.

Magyar Nemzet