2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Magyar fejlesztés segíti a mentőszolgálat munkáját

Új, magyar fejlesztésű mentésirányítási rendszer váltja fel a mágnestáblákat az Országos Mentőszolgálatnál. Ennek segítségével valós időben, térkép alapján követhetők a mentőautók, és a megfelelő egységet tudják küldeni a balesetek helyszínére a központból. A szoftver telepítése és az irányítók oktatása megkezdődött.

Jelenleg korongok jelölik a mentőgépkocsikat a mágnestáblán, a mentésirányítók pedig papírra rögzítik az adatokat. Ezt fogja felváltani a május végén szolgálatba álló magyar fejlesztésű informatikai rendszer. A szoftver telepítése és a munkatársak kiképzése megkezdődött.

„Az automatikus híváskezelő rendszer a szabad mellékre azonnal adja a hívást, tehát nincs várakoztatás. Ezenkívül nem telefonon kell bediktálni az adatokat a mentőautós részére, aki kézzel felírja, hanem két kattintással megvan, ezzel időt nyerünk” – mondta Tokár Balázs, a Tigra Kft. projektvezetője.

Riasztáskor a beteg neve és címe mellett, a tüneteket is rögzíthetik, a mentőautót pedig két kattintással indíthatja a mentésirányító. A gépkocsi mozgása térképen, utcára lebontva követhető. Az adatok a mentőautóba szerelt táblagépen is azonnal megjelennek. „A készülék egyrészt alkalmas arra, hogy az elektronikus esetlapon – amelyben dolgoznak a mentésirányítók, és rögzítik a beteg címét és adatait – valamennyi szükséges információt azonnal megjelenítsék a riasztandó mentőkocsiban, másrészt az eszköz kommunikálni fog az egészségügyi berendezésekkel is, mondjuk az ekg-val, a defibrillátorral” – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A csaknem kétmilliárd forintos fejlesztéstől az ország teljes területén gyorsabb és színvonalasabb sürgősségi ellátást vár az Országos Mentőszolgálat vezetője. „Ha nincs ilyen támogató rendszer, akkor a mentőszolgálatok nemzetközi viszonylatban az esetek felében találják el, hogy milyen mentőegységet, milyen szintű ellátóegységet küldjenek a helyszínre. Azok a szolgálatok, amelyek működtetnek ilyen háttértámogató rendszert, tízből kilencszer a megfelelő egységet küldik” – mondta Burány Béla, az OMSZ megbízott főigazgatója.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint az informatikai rendszer nemcsak a mentésirányítást gyorsíthatja meg, hanem az egészségügy működését is átalakíthatja. „Ettől az évtől már a kezelőorvos hozzáférhet betege ellátás során keletkezett adataihoz, innen már csak egy lépés az, hogy a mentőszolgálat is le tudja hívni egy eszméletlen beteg adatait. Innentől kezdve egy lépés már csak az, hogy a mentőszolgálat a beteg adataival el tudja látni azt a kórházi osztályt, ahova a beteg érkezik” – jelentette ki.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy 2007 és 2010 között egyetlenegy mentőgépkocsit sem vásároltak, a kormányváltás óta viszont százhúsz járműt kapott a mentőszolgálat. Uniós támogatásból további kétszázat szereznek be, közülük az első öt már megérkezett. A 11 milliárdos programban 60 mentőállomást felújítanak, és 22 újat építenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!