2021. 09. 16. Csütörtök Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Belföld

Magyar fejlesztés segíti a mentőszolgálat munkáját

Új, magyar fejlesztésű mentésirányítási rendszer váltja fel a mágnestáblákat az Országos Mentőszolgálatnál. Ennek segítségével valós időben, térkép alapján követhetők a mentőautók, és a megfelelő egységet tudják küldeni a balesetek helyszínére a központból. A szoftver telepítése és az irányítók oktatása megkezdődött.

Jelenleg korongok jelölik a mentőgépkocsikat a mágnestáblán, a mentésirányítók pedig papírra rögzítik az adatokat. Ezt fogja felváltani a május végén szolgálatba álló magyar fejlesztésű informatikai rendszer. A szoftver telepítése és a munkatársak kiképzése megkezdődött.

„Az automatikus híváskezelő rendszer a szabad mellékre azonnal adja a hívást, tehát nincs várakoztatás. Ezenkívül nem telefonon kell bediktálni az adatokat a mentőautós részére, aki kézzel felírja, hanem két kattintással megvan, ezzel időt nyerünk” – mondta Tokár Balázs, a Tigra Kft. projektvezetője.

Riasztáskor a beteg neve és címe mellett, a tüneteket is rögzíthetik, a mentőautót pedig két kattintással indíthatja a mentésirányító. A gépkocsi mozgása térképen, utcára lebontva követhető. Az adatok a mentőautóba szerelt táblagépen is azonnal megjelennek. „A készülék egyrészt alkalmas arra, hogy az elektronikus esetlapon – amelyben dolgoznak a mentésirányítók, és rögzítik a beteg címét és adatait – valamennyi szükséges információt azonnal megjelenítsék a riasztandó mentőkocsiban, másrészt az eszköz kommunikálni fog az egészségügyi berendezésekkel is, mondjuk az ekg-val, a defibrillátorral” – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A csaknem kétmilliárd forintos fejlesztéstől az ország teljes területén gyorsabb és színvonalasabb sürgősségi ellátást vár az Országos Mentőszolgálat vezetője. „Ha nincs ilyen támogató rendszer, akkor a mentőszolgálatok nemzetközi viszonylatban az esetek felében találják el, hogy milyen mentőegységet, milyen szintű ellátóegységet küldjenek a helyszínre. Azok a szolgálatok, amelyek működtetnek ilyen háttértámogató rendszert, tízből kilencszer a megfelelő egységet küldik” – mondta Burány Béla, az OMSZ megbízott főigazgatója.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint az informatikai rendszer nemcsak a mentésirányítást gyorsíthatja meg, hanem az egészségügy működését is átalakíthatja. „Ettől az évtől már a kezelőorvos hozzáférhet betege ellátás során keletkezett adataihoz, innen már csak egy lépés az, hogy a mentőszolgálat is le tudja hívni egy eszméletlen beteg adatait. Innentől kezdve egy lépés már csak az, hogy a mentőszolgálat a beteg adataival el tudja látni azt a kórházi osztályt, ahova a beteg érkezik” – jelentette ki.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy 2007 és 2010 között egyetlenegy mentőgépkocsit sem vásároltak, a kormányváltás óta viszont százhúsz járműt kapott a mentőszolgálat. Uniós támogatásból további kétszázat szereznek be, közülük az első öt már megérkezett. A 11 milliárdos programban 60 mentőállomást felújítanak, és 22 újat építenek.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!

Szijjártó Péter a kormánypárt szimpatizánsaitól azt kérte, a választásokon is álljanak ki a nemzeti oldal mellett. 2021. szeptember 16.

Még több hajléktalant vinnének Józsefvárosba Pikó Andrásék

Minden ilyen kezdeményezés, komoly közegészségügyi és közbiztonsági kockázattal jár a kerületben élők számára, és nehezíti lakóhelyükön a boldogulásukat. 2021. szeptember 16.

Aggályosnak nevezte az ellenzéki előválasztást az adatvédelmi biztos

Az adatvédelmi tájékoztató nincs szabályszerűen feltüntetve és gondot okozhat a 18 éven aluliak szavazása is. 2021. szeptember 16.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!