2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Körhinta

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Magas ösztöndíjat kaphat, aki technikumban tanul

Február 21-ig kell beadni a jelentkezést a szakképző intézményekbe, ahol a tanulók ágazatot választanak – hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Mint azt a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, akár 60 ezer forint havi ösztöndíjat is kaphat egy duális képzésben tanuló gyerek. A helyettes államtitkár a technikumot azért is tartotta előnyös választásnak, mert onnan egyenes út vezethet az egyetemre, de ha valakinek mégis túl nehéznek bizonyul a képzés, akár egy szakképző intézményben is folytathatja a tanulmányait.

  • Magas ösztöndíjat kaphat, aki technikumban tanul

– Az iskolaválasztás mellett ma már nem szakmát, hanem ágazatot kell választaniuk a szakképzésbe jelentkező diákoknak február 21-ig – hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára a lapunknak. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a technikumokban két évig, a szakképző iskolákban pedig egy évig tart az ágazati oktatás, ahol a diákok megismerik a munkaköröket és a választható szakmákat. Arról, hogy melyik szakmát választják, az ágazati alapvizsgák teljesítése után kell dönteniük.

Ösztöndíj és követelmények

A helyettes államtitkár kiemelte: így egy kicsit kitolódik és ezzel megalapozottabbá válik a szakmaválasztás, ami sokat segít a bizonytalanoknak. Emellett nagy vonzerő lehet az is, hogy minden szakképzésben résztvevőnek jár az ösztöndíj, ami havi 16 ezer forint a szakképző iskolákban és nyolcezer forint a technikumokban az első ágazati években. Amikor a tanuló a technikumban már szakmát tanul, akkor az ösztöndíjat a teljesítményétől teszik függővé: aki jeles osztályzatot ér el, havonta akár hatvanezer forintnál is többet kaphat.

A szakképző intézményekben a diákok döntő többsége duális képzésbe kerül, ahol a vállalatok munkaszerződést kötnek velük, így 100–160 ezer forintot kereshetnek egy hónapban. 

– Azt gondolom, hogy a tanulás mellett ez egy nagyon szép bevétel – vélekedett Pölöskei Gáborné. Hozzátette: elérték azt, hogy amikor egy diák a szakképzésbe kerül, már havonta rendszeres juttatást kap, de megbukni nem lehet, és figyelni kell a hiányzásokra is. – Ha már valakinek hat igazolatlan hiányzása gyűlik össze, felfüggesztik az ösztöndíj kifizetését. Ennek ­köszönhetően sokat javultak az eredmények, illetve a hiányzások aránya is csökkent – mutatott rá a helyettes államtitkár. 

Az egyetem előszobája

Mint ismertette, ha valakinek a népszerű technikumi képzés túl nehéznek bizonyul, akkor átmehet valamelyik szakképző intézménybe. Emellett a technikumokra úgy is tekintenek, mint az egyetemek előszobáira, illetve mint a vállalatoknak középvezetői szintű technikusokat adó képzőintézményekre, ahol nagy tudásanyagot lehet elsajátítani. Olyan okleveles technikusi képzéseket is indítottak, melyeknek a tartalmát egyeztették az egyetemekkel, így azok kreditpontokat adnak egyes technikumi tanulmányokra. – A technikumból úgy fog kijönni a tanuló, hogy van egy érettségije, egy technikusi vizsgája, továbbá legalább harminc kreditpontja, amivel egy félévet kiválthat az egyetemen. Vannak olyan egyetemek is, ahol magasabb kredit­ponttal egy évet számítanak be, vagyis ennyivel rövidül a felsőoktatásban töltött képzési idő – magyarázta Pölöskei Gáborné.

Emellett hamarosan megjelenik egy újítás: feltételes hallgatói jogviszonyt kapnak a technikumba járók, aminek köszönhetően jó eredménnyel akár „be lehet sétálni” az egyetemre.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!