2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Ma van a koraszülöttek világnapja

Ma van a koraszülöttek világnapja. A világon minden 10 csecsemő a vártnál korábban jön világra, az ő helyzetükre próbálják felhívni a figyelmet november 17-én.

  • Ma van a koraszülöttek világnapja

Ezt a csecsemőt most hozták a koraszülött osztályra. A vártánál jóval hamarabb jött a világra, ezért hetekig, de akár hónapokig is az intenzíven kell maradnia.

„A koraszülöttséggel kapcsolatban életre szóló kockázatokkal kell számolni. Például aki korábban jött a világra vagy kicsi a súlya, 1500 grammnál kisebb nekik sokkal magasabb a kardiovaszkuláris betegségekre és a kettes típusú diabéteszre való kockázatuk felnőtt korban” – mondta el a Semmelweis Egyetem, I. sz Gyermekklinika, Újszülött intenzív osztályának vezetője, Dr. Szabó Miklós.

A 28. hétnél korábban született csecsemők már a születésükkor komoly egészségügyi problémákkal néznek szembe. Minden 10 újszülött koraszülötten jön világra. November 17-én ezekre a gyerekekre próbálják felhívni a figyelmet.

„Mind olyan pelenka méret vagy olyan ruhaméret meg olyan mindenféle egészségügyi tudnivalók, ami ezzel kapcsolatos azt próbáljuk a helyszínen népszerűsíteni, hogy tényleg fel tudjon készülni erre mindenki, hogy tudják, hogy kihez kell fordulni egy adott esetben”– nyilatkozta Fülöp Judit, a Baba-Mama Expó főszervezője. 

Tavaly 610 millió forint támogatást nyert el az Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány. A pénzből rendszeres találkozókat szerveznek a koraszülött babák családjainak és egy mentorhálózatot hozzanak létre az észak-alföldi régióban.

„Kialakítottunk 3 mentorházat. Nyíregyházán, Debrecenben és Szolnokon. És a három intenzív osztályon is nagyon aktív élet indult. A fő célunk az, hogy az első pillanattól kezdve, ahogy a gyerekek megszületnek segítsük a családok életét. Nagyon sok rétű munka, ami már az intenzív osztályokon is elindult, anyacsoportok alakultak” – számolt be Dr. Horváth Zsolt, az Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány mentor program szakmai vezetője.  A világnap alkalmából az Alapítvány által az Immánuel Otthon gyermekei mesejátékot adtak elő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!