2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Egy döntő pillanat - Bern, Budapest 1954. 03:00

Belföld

Ma nyújtják be az Országgyűlésnek a digitális állampolgárságról szóló törvényt + videó

– A mai napon benyújtják a parlament elé a digitális állampolgárságról szóló törvényt – közölte Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Digitális állampolgárság programról (DÁP) az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt tartott meghallgatáson.

  • Ma nyújtják be az Országgyűlésnek a digitális állampolgárságról szóló törvényt + videó

A tárcavezető ismertette, hogy egy felhasználóbarát szolgáltatást indítanak, ami könnyebb, hatékonyabb és gyorsabb ügyintézést tesz lehetővé. Az alkalmazás – ami a DÁP névre fog hallgatni – saját adatokat gyűjt és hitelesít.

 

Közölte, hogy 2026-tól – amikor teljes körűvé válik az alkalmazás – már nem lesz szükség arra, hogy az állampolgárok maguknál tartsák a személyi okmányaikat. Továbbá előírják a bankoknak, biztosítóknak, telekommunikációs cégeknek, hogy tegyék lehetővé a DÁP-alapú ügyintézést.

A DÁP-törvény mindenki számára digitális azonosítót biztosít, amihez alaptörvény-módosításra lesz szükség; ez a jövő héten kerül az Országgyűlés elé

– hangsúlyozta Rogán Antal. Az új rendszerben kétféle ügyintézési típus lesz: az életesemény alapú, valamint az e-papír. Az életesemény alapú ügyintézésnél a leggyakoribb ügyek a születéssel és az autóátírással függnek össze, így ezt a kettőt a tervek szerint már 2025-ben elérhetővé teszik. 

A miniszter elmondta, hogy az állam csak azokat az adatokat tudhatja meg az állampolgárokról, amikhez eddig is hozzáférhetett. 

Leszögezte, hogy a digitális ügyintézés beindítása költségcsökkenéssel, valamint hatékonyságnövekedéssel jár.

Könnyebbé válik az állampolgárok élete, nem kell az egyes ügyeket észben tartani, az állam proaktív módon lép fel, jelzi, ha lejár egy-egy igazolvány vagy határidő. Nem kell többet papírokat szkennelni, e-mailen vagy messengeren küldeni, minden hivatalos dokumentum elérhető és megosztható lesz az alkalmazással. Egy gombnyomással lehet majd fizetést rendezni, az állam felé például az illetékeknél, vagy az adatokat megadhatók lesznek a hitelkérelemhez és egy mozdulattal bármilyen dokumentumot hitelesíteni lehet, időbélyegzővel együtt

- sorolta.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!