2023. 09. 26. Kedd Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szomszédaink a magyarok - Auzstria, Horvátország, Szlovénia 03:00

Belföld

Ma hoznak ítéletet a CEU ügyében

CEU

Ma hirdet ítéletet az Európai Bíróság (EUB) Soros György egyeteme, a CEU ügyében - írja a Magyar Nemzet.

  • Ma hoznak ítéletet a CEU ügyében

Még 2018-ban került az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága elé az Európai Bizottság Magyarország elleni keresete a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosításával kapcsolatban. A bírósági procedúra a 2017 áprilisában indított kötelezettségszegési eljárásnak a harmadik szakasza. Az egyik szószóló az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője, Manfred Weber volt, aki később a Fidesz néppárti tagságának ügyébe is bevonta a CEU-kérdést, és önkényesen feltételül szabta, hogy az egyetem ügyének rendezése esetén maradhat teljes jogú néppárti tag a magyar kormánypárt. Idén márciusban pedig az EUB főtanácsnoka, Julianne Kokott adott ki egy véleményt, amelyben úgy vélte, hogy nem egyeztethető össze az uniós joggal a lex CEU-ként is emlegetett törvénymódosítás, amely kötelezővé tette, hogy az Európai Gazdasági Térségen kívül eső államok egyetemeinek származási állama nemzetközi szerződést kössön Magyarországgal, illetve az intézmény a származási országban is nyújtson képzést.

Kokott álláspontja az volt, hogy az oktatási intézmények alapításának és működtetésének szabadsága, valamint a tudomány szabadsága korlátozás alá esik. A nyilvánosságra hozott tanácsnoki véleményé­ben azonban az is szerepel, hogy a CEU volt az egyetlen olyan külföldi intézmény, amely nem tudta teljesíteni a kormány feltételeit. Itt érdemes megjegyezni, hogy a CEU Amerikában, a származási országában nem folytat teljes körű felsőoktatási képzést, nem indít saját szakokat, s diplomával egyenértékű certifikátumot sem adnak ki.

Időközben a CEU Bécsben is nyitott egy campust, de megtartották a budapesti tagozatukat is. Bár a Soros-egyetem rektora, Michael Ignatieff azt hangoztatta, hogy az osztrák fővárosba „kényszerültek” költöztetni az intézményt, illetve elűzték őket Budapestről, a CEU továbbra is aktívan tevékenykedik Magyarországon.

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!