2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története

Következik:

Vezércikk 05:00

Belföld

Lovász László: Nincs szó politikai zsarolásról

Bár a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézet-hálózatának dolgozói egy nemrégiben tartott demonstráción azt hangoztatták, hogy az akadémia elnöke politikai zsarolás áldozata lett azzal, hogy aláírt egy szándéknyilatkozatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterével, Palkovics Lászlóval az MTA átszervezéséről, Lovász László a Hír TV Magyarország élőben című műsorában csütörtökön Földi-Kovács Andrea kérdésére azt mondta, erről szó sincs. Ugyan a szándéknyilatkozat szignálásával az elnök tudomásul vette a kormányzat szándékát, a műsorban ellentmondásosan most mégis azt mondta, hogy az MTA égisze alatt jobb helye lenne a kutatóintézet-hálózatnak.

  • Lovász László: Nincs szó politikai zsarolásról

Március 8-án született egy szándéknyilatkozat, amelyet Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere, és Lovász László, az MTA elnöke írt alá. Ebben a szándéknyilatkozatban az áll, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tudomásul veszi a kormány szándékát, miszerint az MTA kutatóintézet-hálózatát az akadémián kívül szándékszik a kormány működtetni.

„Nem, én nem nevezném annak, az biztos, hogy a miniszter úr elég kemény eszközökkel vette rá az akadémiát egy ilyen szándéknyilatkozatra, de én nem ezt érzem a szándéknyilatkozat fő mondanivalójának” – felelte arra a műsorvezetői kérdésre a beszélgetés elején Lovász László, hogy politikai zsarolás áldozata lett-e. Emlékezetes, egy demonstráción a kutatóintézet-hálózat dolgozói azt mondták, hogy elutasítják a politikai zsarolással kikényszerített március8-i szándéknyilatkozatot.

Arra a kérdésre, hogy mik voltak ezek a kemény eszközök azt felelte: például az, hogy az akadémiai kutatóintézetek alaptámogatását nem folyósították hónapokig.

A kormányzat szándéka, hogy kiszervezzék a kutató-hálózatot, a legújabb verzió szerint egy alapítvány lenne, aki felügyelné, finanszírozná ezt a munkát. Mint Lovász László elmondta, ebben még nem született megállapodás, bár a szándéknyilatkozat magában foglalja azt.

„Nekem az az álláspontom, hogy az eddig rendelkezésre álló információ szerint a kutató-hálózat jobban tud működni az akadémián belül, mint az akadémián kívül, legalábbis nem kaptunk arra vonatkozóan terveket, célokat, hogy miért kellene ezt az akadémia alól kiszervezni, minden ilyen átszervezésnek nagy a költsége, pénzben, időben, energiában, emberek karrierjének veszélyeztetésében. Őszintén szólva tényleg várom azt, hogy a miniszter úr, vagy a minisztérium előáll egy olyan érvrendszerrel, aminek alapján mi örömmel támogatjuk, ha minket meggyőznek” – jelentette ki a Hír TV-ben az MTA elnöke.

„Tudomásul veszem és nem értek vele egyet, legalábbis az eddig rendelkezésre álló információ alapján” – válaszolta Földi-Kovács Andrea azon felvetésére, hogy itt egy ellentmondás lehet, hiszen aláírt (Lovász László – a szerk.) egy szándéknyilatkozatot, amiben azt írja, hogy tudomásul veszi a kormányzat szándékát, majd a műsorban mégis azt mondja, hogy az MTA égisze alatt jobb helye lenne a kutatóintézet-hálózatnak.

Mint elárulta, a minisztériummal és Palkovics Lászlóval való egyeztetéseken, így a március 8-i tárgyalásokon is munkacsoportok vesznek részt. „Az egyik munkacsoportnak az a feladata, hogy kidolgozza, hogy az intézet-hálózatnak hosszú távon milyen stratégiai irányok mellett kell működnie, milyen célokat kell kielégítenie, lehet, hogy ez a munkacsoport arra a meggyőződésre jut, hogy ehhez tényleg ki kell szervezni az akadémia alól. Én egyetértek azzal, hogy az intézethálózat egy jelenleginél szervezettebb irányítást, önálló jogi személyt képezzen” – közölte.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Orbán Viktor pénteken Berlinben adott interjút a Kossuth Rádiónak. Ebben többek között Manfred Weberről néppárti vezetőről mondott meghatározásokat. Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei – Ferencz Orsolya miniszteri biztos, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese és Rákay Philip kreatív producer – kiderül a ma esti adásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!