2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Belföld

Lezsák: Somoskőújfalu jó példa, hogy az autonómiatörekvések sikeresek lehetnek

Minden magyar település számára kapaszkodót jelent Somoskőújfalu története, ami egyben a remény története is – erről Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszélt a nógrádi település visszacsatolásának 95. évfordulója alkalmából. Az I. világháború után a Trianoni békediktátum a 2000 fős határ menti települést az akkori Csehszlovákiának ítélte oda, több éves tárgyalássorozat után viszont 1924-ben visszacsatolták Magyarországhoz. A Nógrád megyei község 1977-ben Salgótarján városrésze lett, egy 2004-es népszavazáson viszont a lakók úgy döntöttek, hogy Somoskőújfalu ismét önálló település legyen.

  • Lezsák: Somoskőújfalu jó példa, hogy az autonómiatörekvések sikeresek lehetnek

Somoskőújfalut 1920-ban Csehszlovákiának ítélték a trianoni békeszerződésben. Egyike volt annak a több ezerre tehető színmagyar településnek, amely 99 évvel ezelőtt az országhatáron kívül ragadt. A környék nagybirtokosa ekkoriban Krepuska Géza fül-orr gégész, egyetemi tanár volt. Ő nem hagyta annyiban a dolgot és egy – a rendelésére érkezett – külföldi diplomatának panaszolta el helyzetét.

„A diplomata állítólag annyit mondott röviden: professzor úr, én megpróbálok ennek utána nézni” – mondta Fritsch Ottó, Krepuska Géza unokája.

Hogy pontosan mi történt, az máig nem világos, mindenesetre Somoskőújfalu és Somoskő községeket 1924 február 15-én visszacsatolták Magyarországhoz. Ez volt Magyarország egyetlen sikeres határkiigazítási kérelmére. Krepuska Géza – részben magánérdekből – sokat tett a terület visszacsatolásáért. Unokája máig várja, hogy a történészek kiderítsék, hogy pontosan mi történt.

„Mindenkit megkérek arra, aki ebben illetékes, elsősorban a történészeket – én nem vagyok történész én csak egy egyszerű állampolgár vagyok, aki információkat hall, nem hall, tapasztal dolgokat. De vannak erre hivatott emberek, akik föl tudják ezt göngyölíteni” – tette hozzá Fritsch Ottó.

A településen 20 éve a Hazatérés Napjaként ünneplik a Magyarországhoz való visszacsatolás napját, február 15-ét. A község polgármesetere szerint Somoskőújfalu a visszacsatolás után a remény jelképévé vált.

„A hazatérés reménysége a tengernyi elcsatolt településből csupán néhányak számára lehetett valósággá. Azonban ők, a hazatértek nem csak beszélnek a reménységről, hanem ők maguk a reménység” – fogalmazott Tóth László.

A település az 1920-as évek után újra meg kellett küzdjön a függetlenségéért. 1977-ben Salgótarjánhoz csatolták és egészen egy 2004-es helyi népszavazásig a nógrádi város része maradt a község. Somoskőújfalu díszpolgára Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerint Somoskőújfalu a ragyogó példa arra, hogy az autonómiáért folytatott küzdelem sikeres lehet.

„Bizonyítja azt, hogy ez a település is, de hogy a Kárpát-medence szinte minden magyar települése megpróbálja a maga szabadságharcát, függetlenségi küzdelmét megvívni. Akár úgy hogy elszakad Salgótarjántól, vagy az autonómiát nem adja föl, akár úgy hogy egy kulturális autonómiáért küzd” – mondta a politikus.

2017-ben az Országgyűlés a Hazatért falu – Pagi ad Patriam reversi – címet adományozta a településnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter pártjának listáján is megjelentek Soros emberei

Magyar Péter nyilvánosságra hozta a pártja jelöltjeinek listáját. A jelöltek közül többen olyan álcivil, Soros-közeli szervezetekben is dolgoznak, ami miatt felvetődik a kérdés, hogy ezek az emberek kinek is az érdekét képviselnék Brüsszelben – írja a Tűzfalcsoport.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!