2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Leuralta a közös EP-listát a Demokratikus Koalíció + videó

Közösen indul a DK, az MSZP, és a Párbeszéd-Zöldek az önkormányzati és az EP-választáson. A legújabb ellenzéki összefogásból azonban kimaradt az LMP, a Jobbik és a Momentum. Dobrev Klára szerint egy kormányváltó erő jött létre.

  • Leuralta a közös EP-listát a Demokratikus Koalíció + videó

„Azt gondolom, ha el tudunk indulni egy választáson jó jelölttel, jó kampánnyal és egy erős zöld programmal, tudunk masszívan 5% fölötti, 10% körüli eredményeket elérni. Magyarország készen áll egy erős zöld pártra.”

– Ezt Tordai Bence mondta a Magyar Nemzetnek még 2022 júliusában. A Párbeszéd társelnöke egy évvel később, 2023 márciusában szintén a Magyar Nemzetnek megismételte korábbi kijelentését, azzal kiegészítve, hogy a 2024-es EP választáson két mandátumra is számítanak. A pártot sok kritika érte már amiatt, hogy nagyon alacsony a támogatottsága mégis rendszeresen bekerül az Országgyűlésbe, úgy, hogy önállóan még soha nem indult el választáson. Tordai Bence most úgy tűnik hiába nyilatkozott optimistán, mégsem mérettetik meg magukat a mostani választásokon is.  A mostani megállapodás értelmében az EP-listát Dobrev Klára fogja vezetni. Sőt, a közös EP-lista első négy helyén a Demokratikus Koalíció képviselői foglalnak helyet, az ötödik hely a Magyar Szocialista Párté, a hatodik pedig ismét a DK-é lett, Karácsony Gergely pártja pedig mindössze a hetedik helyet kapta meg a sorban. A megállapodás nem csak az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra vonatkozik, hanem a 2026-os országgyűlési választára is.

Ungár Péter, az LMP társelnöke most arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy Dobrev Klára ezt az összefogást úgy jelentette be, hogy a kormányváltásra szerződött, azonban most júniusban nem a kormányváltásról szavazunk, tehát aki a választás tétjében nem mond igazat, az nem jó szövetséget köt. Ungár a Párbeszédnek is odaszúrt, hiszen külön hangsúlyozta, hogy a pártok alapvetően arra alakultak, hogy elinduljanak a választáson.

Nem volt sokkal pozitívabb a véleménye Gyöngyösi Mártonnak sem. A Jobbik elnöke kifejezetten rossz városvezetőnek tartja Karácsony Gergelyt, éppen ezért indítanak önálló főpolgármester-jelöltet. Gyöngyösi a 99 Mozgalom gyanús pénzügyeivel összefüggésben is kritizálta Karácsonyt. Szerinte azzal, hogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd összefogott, összenőtt ami összetartozik. A Magyar Nemzet riportere emlékeztette Gyöngyösit arra, hogy korábban ők is összefogtak Gyurcsány Ferencékkel, de a politikus szerint az az összefogás csak egy szövetségről szólt.

A Magyar Nemzet kíváncsi volt a Momentum álláspontjára is, Tóth Endre de a párt országgyűlési képviselője csak azt ismételgette, amit évek óta ismételgetnek, mondván propagandának nem nyilatkoznak.

Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője viszont azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetekben keményen dolgoztak azon, hogy létrejöjjön a három párt közötti összefogás, amivel kapcsolatban nagyon optimista. A politikus meglátása szerint ennek köszönhetően több képviselői mandátumhoz fognak jutni, több polgármesterük lesz és a Fővárosi Közgyűlésben is magasabb számban fogják képviseltetni magukat.

A Magyar Nemzet a témában szerette volna megkérdezni Karácsony Gergelyt is, azonban a sajtóosztályára napi szinten eljuttatott írásos megkeresésre eddig nem érkezett válaszlevél.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Budai Gyula feljelentése alapján, hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a hídpénzbotránnyal összefüggésben a rendőrség a nyomozást – jelentette be kedden, Facebook-oldalán a fideszes politikus.
Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban  + videó

Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban + videó

2023 a visszaerősödés és az új lendületszerzés éve volt a turizmusban. Az idei cél, hogy az ágazat tartós bővülési pályán maradjon, amivel hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez. Ennek kulcsa a turisztikai szereplők versenyképessége – hangzott el a turizmus tavalyi eredményeit és idei terveit felsorakoztató miniszteri sajtótájékoztatón.
Újabb fejlesztések a Ludovika Campuson + videó

Újabb fejlesztések a Ludovika Campuson + videó

A kormány másfél évtizedes munkájának eredménye, ahogy ma a Ludovika Campus kinéz – erről a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt a Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ alapkőletételének ünnepségén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!