2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Leszámlázzák a felújítások költségeit a pécsi bérlakásoknál

Hír TV

2019. február 8., péntek 14:02, frissítve: péntek 15:37

Új feltételekkel lehet jelentkezni felújításra szoruló önkormányzati bérlakásokra Pécsett. Amennyiben a bérlő vállalja, hogy maga végzi el a szükséges munkákat, a ráfordított összeg felét beszámítják a bérleti díjba. A konstrukció rendkívül népszerű, évente 40-50 család tud így lakáshoz jutni.

Kőszegi Zoltán egyedül neveli három gyermekét, hét éve van lakásigénylése. Tavaly hallott arról a lehetőségről, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén önkormányzati bérlakáshoz juthat.

Amennyiben vállalja a műszakilag leromlott ingatlan felújítását, a költségek felét beszámítják a lakbérbe. Ehhez csak bizonyos önérőt és a büntetlen előéletet kell igazolni. Egy hónapja költöztek be, a szükséges felújítások nagy részét már elvégezte.

Festéseket, a padlózat cserét csináltam meg, a fürdőben a vizesblokkot. illetve a villanyhálózatot meg ezeket. Érintésvédelmet kellett csináltatni, tűzhelyet beköttetni. Tehát volt vele munka– mondta Kőszegi Zoltán.

Pécsett négyezer önkormányzati bérlakásból több száz van rossz műszaki állapotban. Ezzel a megoldással jól jár a bérlő, mert a piaci árnál alacsonyabb bérleti díjat fizet, és jól jár az önkormányzat is, mert nem a város költségvetését terheli a felújítás költsége.

„Ez a konstrukció jó a bérlőnek, hiszen azzal, hogy vállalja a lakás átalakítását, hamarabb tud önkormányzati lakáshoz jutni, így megoldódik a család lakhatási problémája és jó a városnak, az önkormányzatnak is hiszen a leromlott állapotú lakások felújítását nem közpénzből, nem a pécsiek adóforintjaiból kell elvégezni”– mondta Pécs alpolgármestere, Őri László. 

A pécsi önkormányzat harmadik éve ír ki bérlakásokra ilyen feltételekkel pályázatot, évente mintegy 40-50 lakást tudnak így kiadni, de a jelentkezők száma ennek többszöröse.