2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Belföld

Lépett az ügyészség a hálapénz ügyében

Jogszabály-módosítást kezdeményezett a Legfőbb Ügyészség a hálapénz ügyében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál. Az ügyet a Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezésére kezdték el vizsgálni, miután a jogszabály alapján nem egyértelmű, hogy mi számít bűncselekménynek. A rezidensszervezet szerint tisztázni kell, hogy az előre nem kért, de utólag adott hálapénz vesztegetésnek minősül-e.

Borítékban átadott pénz az orvosnak. Ez tavaly nyár óta bűncselekmény – vesztegetésnek minősül, ha a doktor előre meghatározza, hogy mennyiért hajlandó elvégezni egy műtétet. Több orvost emiatt már bíróság elé állítottak. Legutóbb, januárban 23, az Állami Egészségügyi Központ szülészeti osztályán dolgozó orvos illetve szakápoló bukott le: 5 és 50 ezer forint között volt a tarifájuk.

A hálapénz elfogadását azonban nem szabályozza egyértelműen a Btk., a Dénes Tamás vezette Magyar Rezidens Szövetség ezért fordult a Legfőbb Ügyészséghez. „Úgy érzékeltük, hogy jogbizonytalanság áll fenn az utólag elfogadott – tehát az előre nem kért, nem ígért –  hálapénz kapcsán.” A módosítás miatt egy-két dolog kikerült a Btk.-ból, például az a szófordulat, hogy ha  kötelezettségszegésért cserébe fogadja el valaki a pénzt, akkor az a vesztegetés tényállását kimeríti. Tehát elég utólag elfogadni a pénzt, az már passzív vesztegetésnek minősül – tette hozzá Dénes Tamás.

„Az ügyészség megvizsgálta a beadványt és maga is arra a következtetésre jutott, hogy a jelen jogszabályi rendelkezés alapján két, egymástól homlokegyenest eltérő jogi megoldás lehetséges”  – fogalmazott Fazekas Géza. Az ügyészség ezért jogszabályváltozást javasol, az igazságügyi minisztériumhoz fordultak az ügyben. „Az ügyészség javaslata az volt, hogy a korábbi jogi megoldáshoz hasonló jogszabályi hely szülessen, pontosabban, hogy a korábbihoz hasonlóan egészítse ki a Btk. gazdasági vesztegetésre vonatkozó tényállását a minisztérium, tehát azzal a fordulattal, hogy ez kifejezetten a kötelezettségszegés érdekében történjen, ezzel a kiegészítéssel már egyértelművé válik a helyzet, nevezetesen, ahogy korábban is, úgy, hogyha így szabályoznák, a jövőben is hasonló lesz a szituáció, tehát hogyha a beteg utólag, az orvos felhívása nélkül ad valamifajta juttatást az orvosnak, ez az ilyen módosítás mellett a továbbiakban nem lenne bűncselekmény” – egészítette ki szavait a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Az orvosok a jelenlegi szabályozás szerint csak akkor fogadhatnak el hálapénzt, ha az adott kórház főigazgatója engedélyezi azt. A törvénymódosítási javaslatra egyelőre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nem reagált.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!