2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Lemondott Fodor Gábor

Magyar Nemzet

2019. augusztus 28., szerda 08:38

A Magyar Liberális Párt (MLP) keddi küldöttgyűlésén Fodor Gábor bejelentette, hogy lemond a párt vezetéséről. Az egykor fideszes majd SZDSZ-es politikus a mostani döntését azzal indokolta, hogy „a Fidesz által kialakított autoriter rendszer elleni fellépésre csak új típusú ellenzéki együttműködés kialakításával van lehetőség”. A leköszönő elnök szerint az új ellenzéki együttműködésben olyan vezetőre van szüksége a liberális politikai közösségnek, akit nem terhelnek az elmúlt évek vitái.

Az MLP közleménye úgy fogalmaz: a pártelnök az elmúlt években számtalan konfliktust vállalt az önálló liberális politika megerősítése érdekében, amit maradéktalanul nem sikerült megvalósítani, azonban a kormányzati propagandával és sok esetben a baloldal támadásaival szemben is sikerült a párt önállóságát megőrizni. A hétfői küldöttgyűlés egyhangúlag elfogadta a pártelnök döntését, a tisztújítás november végéig várható.

Fodor Gábor a Fidesz alapító tagja, a néhai SZDSZ 1994 és 2009 közötti vezető tisztségviselője, a szocialista–szabad demokrata kormányok tagja 2013-ban alapította a Magyar Liberális Pártot. Fodor 2014-ben a párt elnökeként bejutott a magyar Ország­gyűlésbe, 2018-ban pedig Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője kapott mandátumot a parlamentben. Fodor Gábor tervei szerint újra egyetemi oktatóként folytatja pályáját, valamint egy olyan intézetet alapít, amely a közép-európai rendszerváltás történetét dolgozza fel.

Magyar Nemzet