2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Leköszönt a last minute utazásoknak?

Lassan kezdünk hozzászokni ahhoz, hogy repülővel utazni kis túlzással felér egy orosz rulettel. De mi a helyzet akkor, ha mindezt tetézi az ember azzal, hogy last minute útra fizet be? Egyáltalán mi a helyzet idén nyáron az utolsó pillanatos utazásokkal? Az utóbbi években sok minden megváltozott a magyarok utazási szokásaiban, ami az augusztusi foglalásokra erős hatással van.

  • Leköszönt a last minute utazásoknak?

Nem gondolt januárban arra, hogy hogyan töltse az augusztusi szabadságát? Lehet, hogy már bánhatja.

Na, de miről is van szó? A last minute utak az 1990-es évek végén váltak ismertté, amikor az utazási irodák egyre több charterjáratot hirdettek meg a különböző tengerparti üdülőhelyekre, s ebből adódóan túlkínálat keletkezett. Hogy ne keletkezzen veszteségük az el nem adott repülőjegyek és szállások miatt, inkább akciós áron hirdették meg az utolsó helyeket.

Külföldön ezt a fajta akciót az indulás előtt 1-2 nappal lehetett igénybe venni, de voltak, akik csomagokkal mentek ki a repülőtérre és ott akadtak a legolcsóbb útra, fél órával indulás előtt. Ezzel szemben Magyarországon a 2000-es években egyes irodák már tavasszal meghirdették az augusztusi indulású útjaikra „last minute” ajánlataikat.

Éppen ezért az augusztusi hónapot sokan tipikusan a last minute utazások idejének tartják. Az ember kinéz valami szimpatikus ajánlatot és egy hét múlva már hűsöl is a Földközi tenger homokos partján. Hogy kiderüljön, mindez mennyire megvalósítható ötlet idén augusztusban is, a Vista, az IBUSZ, a Neckermann és az OTP Travel utazási irodáknak tettem fel kérdéseket.

A Neckermann-nál általában 1-2 héttel az út előtt vannak szabad last minute helyek, átlagosan 10-20%-os árcsökkentést biztosítanak a repülőgépes útjaikra, a Vista is 10-30% közé pozícionálta a last minute utak árát. Az IBUSZ egy-egy konkrét út eladási helyzetéhez igazítja a kedvezményt, viszont szerintük és az OTP Travel szerint is egyre kevesebb last minute út van a piacon, s egyre inkább előre döntenek az utazók. Mindegyik iroda azt a választ adta, hogy pontosan ugyanazokat a feltételeket adja az embereknek akkor is, ha csak az utolsó pillanatban vásárolják meg az ajánlataikat, sőt, a biztosítás mértéke és jellege is pontosan megegyezik azzal, mintha normál időben foglalta volna le a turista. Az egyik irodában 30.000 forint árengedményt tudnak adni annak, aki ezen a héten szeretne Rodoszra utazni. Ehhez hasonló akciókból viszont bőven válogathat az, aki a tavaszi kedvezmények idejében hoz döntést. Sőt, szélesebb kínálatból választhat és még kompromisszumot sem kell kötnie.

Az utóbbi időben megfordult a hangsúly: azaz a first minute utakat kedvelik inkább a magyar utazók – mondja Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke. A first minute utak, más néven szezonnyitó akciók már januárban elkezdődnek és gyakorlatilag tavaszra el is fogy a helyek nagy része. Ez azt jelenti, hogy az utazási irodák kínálatai nagyon gyorsan betelnek, így last minute ajánlatokat nem is nagyon érdemes meghirdetniük. Van olyan iroda, amelyiknek júniusban a teljes nyári kínálata betelt, így különösebb kedvezmények meghirdetésére már nincs szükségük. A néhány éve kezdődött tendencia szerint ugyanolyan jó feltételeket biztosítanak az egyes irodák az utazóközönségnek, ha az év első felében foglalnak, mint az indulás előtti napokban.

A gazdasági válság hatása ugyanis az irodákat is kijózanította: már nem divat százszámra szórni a különböző utazási csomagokat, hiszen nem éri meg a szervezőknek végül félig üres buszokat vagy repülőket indítaniuk. Ehhez a tendenciához a nyaralni vágyók is könnyen alkalmazkodtak, mivel nekik is jobban megéri előre gondolkodniuk arról, hogyan osszák be a pénzüket. Tehát az utazási irodák és az utazóközönség is átgondoltabban tervezi a nyarat. Ez pedig azok számára, akik nem tudtak vagy nem akartak tavasszal dönteni a nyaralásukról, most kifejezetten rossz hír, nekik már csak néhány akciós út maradt az előző évek last minute dömpingjéhez képest. A szakember azt tanácsolja, azok, akik idén még utolsó pillanatos utat akartak elcsípni, lehetőség szerint jövőre inkább már februárban kezdjék el böngészni az utazási irodák ajánlatait, ha kedvező áron szeretnék lefoglalni vakációjukat. A last minute ideje lejárt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!