2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Küldetés

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Lehetőség a falusi csokkal

A tavalyi értékesítések alapján az érintett kistelepülések többségében elég lehet ingatlanvásárlásra a falusi családi otthonteremtési kedvezmény nagycsaládosoknak szóló támogatási összege. A statisztikai hivatal adatai szerint a kisebb településeken az elmúlt években a korábbinál jóval több adásvétel zajlott.

  • Lehetőség a falusi csokkal

A nagyobb városok vonzáskörzetében található kistelepülések árszintje általában több mint kétszerese a távolabb eső, hasonló nagyságú településekének. Az átlagos lakásár az agglomerációk ötezer fő alatti településein 13,9 millió, a vonzáskörzeteken kívül eső, hasonló nagyságú településeken 5,5 millió forintot tett ki 2018-ban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss, Statisztikai tükör című kiadványából.

Ezek az átlagárak a július 1-jétől életbe lépő falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szempontjából most különösen érdekesek. A csok új lakásra számított támogatási összegét ugyanis használt ingatlanhoz is fel lehet használni a fogyó népességű kistelepüléseken. A falusi csok a háromgyermekes családoknak tízmillió forint vissza nem térítendő­ támogatást jelent – amelynek felét lehet vásárlásra, a másik felét pedig felújításra, bővítésre fordítani.

A kiadvány szerint tavaly tovább csökkent a főváros részesedése a használt lakások piacának forgalmából. Az összes ismert 2018. évi adásvételnek mindössze 22 százaléka volt budapesti, szemben a három évvel korábbi harmincszázalékos aránnyal. Míg Budapesten és a megyeszékhelyeken zajlott a lakásforgalom 42 százaléka, tízből csaknem minden hatodik adásvétel kisebb településekhez kötődött, minden negyedik adásvétel pedig konkrétan községekben köttetett. Az elmúlt bő évtizedben csak 2009-ben volt ennél magasabb a kistelepülések részesedése a használt lakások piacán. Mindezzel párhuzamosan a lakótelepi panellakások részaránya négy éve csökken, tavaly a 15 százalékot is alig haladta meg.

A KSH adatai szerint a használt lakásokért Budapesten átlagosan 28,7 millió forintot fizettek 2018-ban, 4,3 millió forinttal többet, mint egy évvel korábban. A megyeszékhelyeken 2,1 millió forinttal, 15,1 millióra nőtt az átlagos lakásár. A jellemző fővárosi négyzetméterár 20 százalékos éves emelkedéssel meghaladta a félmillió forintot, a megyeszékhelyeken 243 ezer forintot tett ki, ami 18 százalékkal több mint 2017-ben. Az eddig feldolgozott adatok szerint tavaly tovább nőtt a lakáspiaci forgalom, és a felfutó lakásépítések hatása is egyre érezhetőbbé vált: az összes eladott lakásnak mintegy öt százaléka volt új építésű.

Felújítás állami támogatással

Jelenleg mintegy 35-40 ezer lakás áll kivitelezés alatt, az idei évben pedig várhatóan 22-24 ezer lakást adnak át – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A szervezet szerint ugyanakkor az Európában tapasztalható lakhatási krízis Magyarországon a lakásvagyon műszaki állagának gyors romlásában, öregedésében mutatkozik meg, ezért szerintük a felújításokat is állami támogatásokkal kellene ösztönözni. Az ÉVOSZ tízpontos javaslatcsomagja szerint a csok keretében is nagyobb figyelmet kellene kapnia a felújításoknak, a Nemzeti épületenergetikai stratégia mentén pedig lakásfelújítási program kidolgozására lenne szükség. A szervezet felveti, hogy a rendezett hátterű cégek adó- és járulékmentesen adhassanak munkavállalóiknak hitelt vagy vissza nem térítendő támogatást új építésű lakásra vagy felújításra. Szeretnék azt is elérni, hogy az ingatlanfelújításoknál a forgalmi adó értékének felét, legfeljebb hárommillió forintot vissza lehessen igényelni. Az ÉVOSZ szerint mindemellett hosszú távú panelprogramra és önkormányzati bérlakásprogramra is szükség lenne.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!