2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Legyőzték a Fideszt Hódmezővásárhelyen, Márki-Zay Péter a polgármester

Hír TV

2018. február 25., vasárnap 20:35, frissítve: hétfő 07:54

Az összellenzéki jelölt Márki-Zay Péter nyerte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást, miután – rekordmagas részvétel mellett – a szavazatok 57,49 százalékát szerezte meg, míg a fideszes Hegedűs Zoltánra a voksolók 41,63 százaléka szavazott. A függetlenként induló Hernádi Gyulára 0,88 százalékot kapott. A Miniszterelnökséget vezető miniszter városában az előző polgármester halála miatt kellett időközi választást kiírni.

Márki-Zay Péter szerint Hódmezővásárhely reményt adott az országnak, megmutatta, hogy a Fidesz és a korrupció legyőzhető – ezt mondta győzelmi beszédében Márki-Zay Péter. A megválasztott polgármester szerint rendszerváltó hangulat van az országban, ezt bizonyította be Hódmezővásárhely. Hozzátette: városa példát mutatott abból, hogy fellázadt.

„Olyan hazugságokat mondanak, hogy ha nem a Fidesz nyer, akkor itt káosz jön, a szétaprózott ellenzék, akinek szerintük esélye sincs arra, hogy valaha kormányra jussanak, átveszi a hatalmat, kirabolja az országot, jön a korrupció, jönnek a migránsok ezzel riogatták Önöket. Teljesen hiába riogatták önöket ezzel. Ők ugyanis nem ettől félnek. Ezek az emberek nem ettől félnek, hanem attól félnek, hogy megszűnik a lopás, hogy megszűnik a korrupció, hogy megszűnik a megfélemlítés és megszűnik a hazudás ebben az országban. Ma Hódmezővásárhely megmutatta, hogy óriási igény van arra, hogy megszűnjön a korrupció, a hazudozás és a megfélemlítés az országban” – fogalmazott a polgármester.

 

Az ellenzéki pártok sorra gratulálntak Márki-Zay Péternek. Az Együtt szerint történelmi győzelem született. Közleményükben azt írják, Hódmezővásárhely új polgármestere bebizonyította: ha egy jelölt van, a Fidesz legyőzhető mindenütt.

A DK szerint a hódmezővásárhelyiek bebizonyították, hogy többen vannak, akiknek elege van Orbán világából, a folyamatos háborúkból, az állandó lázas állapotból, az értelmes beszéd hiányából. A Gyurcsány-párt szerint az emberek egyszerűen élni akarnak, és nem háborúzni.

Vona Gábor fordulópontról beszélt. A Jobbik elnöke Facebookra feltöltött videóüzenetében azt mondta: ma megbuktak a közvélemény-kutatások, megroggyant a Fidesz, és megszületett a remény a kormány leváltására.

 

Botka László is videóüzenetben gratulált Márki-Zay Péternek. Szeged MSZP-s polgármestere szerint Hódmezővásárhely ma történelmet írt, mert győzni tudott egy olyan városban, ahol eddig csak a Fidesz nyert. Az ellenzéki politikus arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy ne a túlélésre és ne a költségvetési támogatásra játszanak, hanem fogjanak össze.

Lázár: A hódmezővásárhelyiek az új irányra szavaztak

„A választópolgárok úgy döntöttek, hogy új irányba menjen a város” – fogalmazott Lázár János. Azt azonban hozzátette: ezt a választást nem lehet kivetíteni az április 8-i országgyűlési választásokra.

Lázár János szerint április 8-án nagy csata várható Hódmezővásárhelyen és környékén. „A mi dolgunk, hogy elnyerjük a választók bizalmát” – mondta.

A kancelláriaminiszter továbbra is fenntartja, amit korábban mondott, hogy Hódmezővásárhely vesztes város lesz, ha nem fideszes polgármestere lesz. Arra a kérdésre, hogy akkor ez így lesz Márki-Zay Péter vezetése alatt, azt válaszolta: „meglátjuk”.

Lázár azt nem tudja, hogy a fideszes képviselők együtt tudnak-e dolgozni Márki-Zay Péterrel. „Én nem ülök a képviselő-testületben, ne engem kérdezzen” – hárított a miniszter. Hozzátette: a városnak folyamatosan fejlődnie kell, de a kezdeményezés nem rajtuk áll.

Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e személyes kudarcának a vereséget azt mondta: „Ilyen a politika. Az ember egyszer nyer, egyszer veszít. 2002-ben és 2006-ban veszített a Fidesz, 2010-ben és 2014-ben pedig nyertünk. Hegedűs Zoltán 9500 szavazatot kapott, én 2014 tavaszán 9500 szavazatot kaptam, Almássy István pedig 2014 októberében 8000 szavazattal 64 százalékos aránnyal nyert. Meglátjuk mit hoz 2018 és mit hoz 2019. Hegedűs Zoltán 50, én 43 éves vagyok, elég hosszú az élet még. Most nem a fideszes polgármesterjelöltre, hanem egy másik jelöltre mondták igent Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz. Hajrá.”

A miniszter Orbán Viktor szavait is tolmácsolta. A kormányfő megköszönte a Fidesz szavazóinak és az aktivistáknak támogatást. Az eredményeket hétfőn fogják értékelni.

Hegedűs Zoltán gratulált Márki-Zay Péternek és bejelentette, hogy hétfőn lemond alpolgármesteri posztjáról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!