2024. 09. 28. Szombat Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Kísértet Lublón

Következik:

Híradó 23:05

Belföld

Legkésőbb szerdáig biztosan eldől, hogy nyugvópontra térhet-e a főpolgármester-választási mizéria

Talán még sose húzódott el ennyire egy választás végeredménye sem Magyarországon. Június 9. óta nem lehet biztosan tudni, ki lesz Budapest következő főpolgármestere. Most viszont pont kerül az ügyre, és kiderül, lesz-e új főpolgármester-választás.

  • Legkésőbb szerdáig biztosan eldől, hogy nyugvópontra térhet-e a főpolgármester-választási mizéria

Legkésőbb holnapig biztosan eldől, hogy helyt adnak-e egyik vagy másik, esetleg mindkét fellebbezésnek, vagy pedig elutasítják azokat. 

Ha az előbbi döntés születik, akkor a legfontosabb kérdés az lesz, hogy mikorra írják ki a megismételt választást.

Ennek eldöntésére ugyancsak a választási törvény ad támpontot. Ebben az olvasható, hogy „amennyiben a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki”.

Tehát ha lesz új főpolgármester-választás vagy kerületi szavazás, azt a bíróság fogja kitűzni, és az is tudható, hogy legkésőbb mikorra. A megismételtetett szavazást az eredeti, 2024. 06. 09-i választás időpontjától számított 30 napon belül kell kiírni. A főpolgármester-választás esetében a legkésőbbi időpont tehát 2024. július 7., vasárnap.

Vagyis ha úgy alakul, hogy a Kúria tényleg megismételteti a voksolást (ez inkább meglepetést okozna), akkor a következő szűk másfél hétben kell azt lebonyolítani. Természetesen nem muszáj az utolsó dátumot választani, július 7-nél korábban is sort keríthetnek rá. Később viszont a törvény értelmében már nem.

teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható.

Fotó: Soos Bertalan  

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpool 2-1-re győzött a Wolverhampton Wanderers vendégeként az angol labdarúgó-bajnokság hatodik fordulójának szombat esti mérkőzésén, sikerével pedig átvette a vezetést a tabellán.
Visszaéltek Marco Rossi képével

Visszaéltek Marco Rossi képével

Egy Tisza-párti politikus kampányfotóján tűnt fel a válogatott mestere, aki nem gondolta, hogy ez lesz a mindennapos rutinnak számító szurkolói fotózkodásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!