2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Legalább százmilliárd kell a metrófelújításhoz

Legalább 100 milliárdos hitelre van szüksége a fővárosnak ahhoz, hogy felújítsa a 3-as metrót – szakértők szerint. Attól függően, hogy mennyire teljes körű és mennyire korszerű módszereket alkalmaznak, az összeg 140 milliárdra is növekedhet. A nemzetgazdasági miniszter tegnap jelentette be, hogy az állam garanciát vállal a hitelre. A szerelvényeket önerőből újítaná fel a főváros: ez 60 milliárd forintba kerül.

Egy év alatt többször riasztották a tűzoltókat a 3-as metróhoz, legutóbb két hete – a Nyugati térhez. A szerelvényekbe már tavaly tűzoltó és riasztó berendezést szereltek.

A 3-as metrót majdnem 38 éve adták át. Kocsijai elérték üzemidejük határát, sőt, egy részük már 5-7 évvel meg is haladta. Az alagút és a pálya is elöregedett, ezért több szakaszon is sebességkorlátozás van érvényben. A városvezetés a szerelvények felújítását önerőből is vállalná. Ez körülbelül 60 milliárd forintba kerülne, és 15 évvel hosszabbítaná meg az élettartamukat. A pályafelújítás drágább: 90 és 140 milliárd között ingadozik.

– Az egyesületünk szerint szerencsésebb lenne egy olyan faltól falig felújítást végeztetni, amelynek a következtében a következő 30 évben biztos, hogy nem kell komolyabb mértékben hozzányúlni a 3-as vonalhoz. Azt gondoljuk, hogy ez lenne a célszerű, és hosszabb távon ez lenne a gazdaságosabb, ugyanakkor lehet olyan felújítást végezni, ahol bizonyos részfeladatokat elhagynak, vagy nem a legkorszerűbb módon hajtják végre, akkor természetesen a 130-140 milliárd forinttól elmehetünk az alsó érték irányába – jelentette ki a Metróért Egyesület elnöke, Bíró Endre.


– A kormány kész vállalni azt, hogy a főváros hitelfelvételét ebből a célból engedélyezi, amennyiben ilyen megkeresés lesz majd a főváros részéről, készek vagyunk azt is vállalni, hogy akár állami garanciával segítsük a hitelfelvételt – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Az összegről nem volt szó a tájékoztatón, a fejlesztési miniszter tárgyal majd a főpolgármesterrel. Tarlós Istvánt szabadsága miatt nem tudtuk csütörtökön elérni, szerdán közleményben köszönte meg a kormány felajánlását. A tervezés egy, másfél évig tart, és majdnem kétmilliárd forintba kerül. Utána következhet maga az építkezés, ami 5-10 évet is igénybe vesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üzenet David Pressmannek + videó

Üzenet David Pressmannek + videó

Nem igaz, hogy Magyarországon antiszemitizmus lenne - jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Bayer show-ban, David Pressman amerikai nagykövet azon szavaira, miszerint a kormány az antiszemitizmust bátorítja.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!